Redactie ABM Financial News - Maandag 14 september 2015, 15:02 uur

Wall Street zal zonder grote koersuitslagen van start gaan. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden een half uur voor de start van de handel rond de slotkoersen van vrijdag.

Beleggers lijken een pas op de plaats te maken in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op donderdag. Mogelijk zal de centrale bank dan voor het eerst in ruim negen jaar de rente verhogen.

De kans op een renteverhoging wordt in de markt geschat op 28 procent. Dit betekent volgens ING dat een rentestap “niet ingeprijsd” is, en daarom voor een flinke verrassing zal zorgen als deze er wel komt.

"Onzekerheid over de Chinese economie hangt nog steeds als een donkere wolk boven de financiële markten", aldus econoom Teunis Brosens van ING. Daarbij zal voorafgaand het rentebesluit nog de ontwikkeling van het consumentenprijspeil over augustus bekend worden gemaakt. Onder invloed van de gedaalde olieprijs voorziet ING dat de inflatie dichtbij nul is gebleven.

Ook ABN AMRO en Rabobank verwachten geen eerste renteverhoging aanstaande donderdag. "Wij verwachten dat de Fed zal aangeven dat de rente dit jaar nog wordt verhoogd, naar alle waarschijnlijkheid in december", aldus econoom Georgette Boele van ABN AMRO, die voorziet dat de euro/dollar vanwege het uiteenlopende monetaire beleid van de Fed en de Europese Centrale Bank afstevent op pariteit.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1301. Econoom Boele voorziet dat met het komende rentebesluit in combinatie met enkele richtinggevende macro-economische cijfers er een einde komt aan het "grillige" koersverloop van de euro/dollar.

De olieprijs stond maandagmiddag wat onder druk. Zo werd een oktober-future op een vat West Texas Intermediate een half procent goedkoper op 44,42 dollar en een vat Brent olie daalde 1,3 procent in prijs naar 47,51 dollar.

Voor vandaag is de agenda leeg.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 1.961,05 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent naar 16.433,09 punten en de Nasdaq dikte 0,5 procent aan naar 4.822,34 punten.

Leren beleggen

Live koersen