Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 september 2015, 13:17 uur

De wereldeconomie zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder werd aangenomen als gevolg van de ontwikkelingen in China. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling woensdag bekend in een nieuwe economische outlook.

Economen van de OESO mikken voor dit jaar op een economische groei van 3,0 procent, terwijl het in juni nog uitging van een stijging van 3,1 procent. Daarbij stelde de organisatie de groeiverwachting voor 2016 eveneens neerwaarts bij van 3,8 naar 3,6 procent.

De groeivertraging in China vormt volgens de OESO de grootste bedreiging voor de mondiale groei. Met name opkomende markten, die veel handelen met China, zullen volgens de economen de gevolgen van de groeivertraging voelen.

De verwachte stijging van het bruto binnenlandse product van China in 2015 en 2016 stelde de OESO dan ook bij van respectievelijk 6,8 naar 6,7 procent en van 6,7 naar 6,5 procent.

Ook de economische vooruitzichten voor Brazilië kregen een forse tik. In juni voorzag de OESO nog een krimp van 0,8 procent, terwijl nu een terugval van 2,8 procent wordt voorzien.

Daarentegen stelde de organisatie de vooruitzichten voor de eurozone en de Verenigde Staten opwaarts bij. Voor 2015 wordt nu gemikt op een 1,6 procent groei in de eurozone en 2,4 procent groei in de Verenigde Staten. Dit is respectievelijk 0,1 en 0,4 procentpunt meer dan in juni werd verwacht door de OESO. In 2016 versnelt de economische groei in de eurozone naar 1,9 procent en in Amerika naar 2,6 procent. Deze ramingen zijn wel 0,2 procentpunt lager dan in juni nog werd voorzien.

Leren beleggen

Live koersen