Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 september 2015, 17:56 uur

Het mondiale luchtvrachtverkeer is in juli licht gekrompen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van brancheorganisatie IATA.

"De teleurstellende vrachtprestaties in juli zijn symptomatisch voor een bredere vertraging van de economische groei", aldus CEO Tony Tyler in een toelichting op de laatste vervoerscijfers. Tyler voorziet voor de komende maanden "een wilde rit" voor het luchtvrachtvervoer.

In juli daalde het mondiale vrachtvolume met 0,6 procent op jaarbasis, na een stijging van 1,2 procent in juni. De beladingsgraad kwam in juli uit op 41,2 procent, nadat de capaciteit met 6,7 procent steeg.

De sterkste daling was in juli zichtbaar bij luchtvaartmaatschappijen in Noord en Zuid-Amerika, waar de volumes met respectievelijk 3,7 en 5,1 procent daalden. Aziatische en Europese maatschappijen deden het iets beter, maar zagen de volumes desalniettemin nog altijd met 1,9 en 1,5 procent teruglopen. Groei was er in juli wel voor maatschappijen uit Afrika en het Midden-Oosten met respectievelijk 3,6 en 10,8 procent.

In de eerste zeven maanden van dit jaar groeide het mondiale luchtvrachtverkeer met 2,9 procent. Over heel 2014 was dit 5,8 procent.

Leren beleggen

Live koersen