Redactie ABM Financial News - Woensdag 2 september 2015, 15:12 uur

Wall Street gaat woensdag vermoedelijk met een flinke winst van start, na de stevige koersval van dinsdag na toenemende zorgen over China. Krap een half uur voor de opening noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index tot meer dan een procent hoger.

Woensdag werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in augustus in een iets hoger tempo groeide dan in juli. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 190.000 stuks. Marktanalist Philip Marey van Rabobank noemde het cijfer "teleurstellend", gezien de markt rekening had gehouden met een groei van 200.000 banen. Ook werden de cijfers van vorige maand naar beneden bijgesteld. "De cijfers van ADP zijn vaak een goede indicatie van het officiële rapport door de Amerikaanse overheid, dus ik verwacht vergelijkbare cijfers van de overheid", aldus Marey.

Ook bleek woensdag dat de arbeidskosten in het tweede kwartaal van dit jaar zijn gedaald. Dit kan volgens Marey de looninflatie en daarmee het rentebesluit van de Federal Reserve beïnvloeden. "De Fed maakt op basis van de werkgelegenheid en inflatie een keuze de rente te verhogen. De werkgelegenheid lijkt per saldo, ondanks het ietwat tegenvallende APD-cijfer, redelijk, maar de inflatie blijft een moeilijk punt," aldus de marktanalist. Volgens Marey blijven verder de lage grondstofprijzen het inflatiecijfer drukken.

Marey verwacht dan ook dat een renteverhoging door de Fed in september er niet in zit. "Ik ga uit van december."

Na de stevige daling dinsdag van zo’n 9 procent voor de olieprijs, lijkt hier vandaag een pas op de plaats te worden gemaakt. De oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde meer dan 0,3 procent tot 45,24 dollar, maar een vat Brent werd circa 0,2 procent duurder op 49,68 dollar. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers meent dat het dieptepunt in de olieprijs inmiddels wel is bereikt.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1244. Dat is lager dan de 1,1303 bij het sluiten van Wall Street op dinsdag.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor dinsdag 2,8 procent op 16.058,35 punten, de breder samengestelde S&P500 index eindigde 3,0 procent lager op 1.913,85 punten en techbeurs Nasdaq leverde 2,9 procent in op 4.636,10 punten.

Leren beleggen

Live koersen