Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 september 2015, 15:03 uur

Wall Street is op weg naar een flink hogere opening, gesteund door groene beurzen in zowel Europa als Azië. Een half uur voor de openingsbel noteerden de futures op de Dow Jones, S&p 500 en Nasdaq index tot 1,3 procent hoger.

Woensdag maakte loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing bekend dat er in september 200.000 nieuwe banen in Amerika zijn bijgekomen. Daarmee groeide het aantal banen in een hoger tempo dan in augustus. In augustus bedroeg de groei nog 186.000, een neerwaartse bijstelling van de oorspronkelijk gemelde groei van 190.000, terwijl er in juli nog 169.000 banen bijkwamen.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van een "net cijfer" en noemde de resultaten "beter dan verwacht". De neerwaartse bijstellingen noemde de marktvorser "minimaal". Marey verwacht dat de officiële banencijfers van vrijdag in lijn zullen zijn met die van het ADP.

De analist is benieuwd hoe de markten op het banenrapport zullen reageren vandaag. "De cijfers zijn een goed teken omdat ze laten zien dat de Amerikaanse economie blijft draaien, maar anderzijds zorgen ze ook voor een grotere angst voor een renteverhoging door de Federal Reserve," aldus Marey. De cijfers zullen volgens Rabobank voldoende reden zijn voor de Fed om in december de rente te verhogen. Later vandaag speecht voorzitter Janet Yellen van de Fed in Saint Louis.

Verder vandaag staan nog de wekelijkse olievoorraden op de rol en de Chicago inkoopmanagersindex. Olie werd goedkoper. Een november-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,4 procent naar 45,02 dollar en een vat Brent werd 0,2 procent lager geprijsd op 48,15 dollar.

De euro/dollar werd woensdag verhandeld op 1,1192.

Bedrijfsnieuws
Costo Wholesale meldde woensdag nabeurs in het afgelopen kwartaal een hogere nettowinst te hebben geboekt, maar zag de vergelijkbare omzet wel licht dalen vanwege een sterke dollar en lagere olieprijzen.

Het Chinese technologiebedrijf Unisplendour is van plan om bijna 3,8 miljard dollar te investeren in Western Digital, dat vooral bekend is als fabrikant van harde schijven.

CNBC meldde op basis van bronnen dat Ferrari vrijdag al een beursgang kan maken. De fabrikant van luxe sportwagens zal dan een notering krijgen aan de New York Stock Exchange. Volgens Morningstar is Ferrari op dit moment zo'n 8,5 miljard euro waard.

Woensdag werd bekend dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de vrachtvolumes met ruim 3 procent zagen teruglopen, terwijl maatschappijen uit Latijns-Amerika te kampen hadden met een volumedaling van 7,3 procent. Evenwel bleef het mondiale luchtvrachtverkeer na twee maanden van dalingen op rij in augustus stabiel, mede geholpen door een volumestijging van 0,7 procent bij Europese maatschappijen en een groei van meer dan 10 procent bij maatschappijen uit het Midden-Oosten.

Slotstanden Wall Street
De Dow Jones won 0,3 procent op 16.049,13 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,1 procent naar 1.884,08 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 0,6 procent in het rood eindigde op 4.517,32 punten.

Leren beleggen

Live koersen