Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 september 2015, 15:01 uur

Wall Street gaat na een lang weekend vermoedelijk voortvarend van start. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index noteerden een half uur voor opening van de handel ruim 1,5 procent hoger.

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING past de huidige opleving in de visie dat er in de komende weken een lagere top gevormd zal worden in de S&P500 index, waarna een nieuwe correctie zal aanvangen en de analist zijn Neutrale houding verruilt voor een verkoopadvies.

Voorbeurs bleek het vertrouwen van Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf gestegen. De vertrouwensindex steeg op maandbasis van 95,4 naar 95,9 punten in augustus. "Kleine ondernemers leken niet bezorgd over de capriolen op de beurs of de devaluatie van de Chinese yuan", aldus econoom Bill Dunkelberg van de National Federation of Independent Business.

Vanavond staat nog het consumentenkrediet op de rol.

De euro/dollar werd dinsdag verhandeld op 1,1163. Uit Europa kwamen goede cijfers over de economie. Met de groeicijfers van vanochtend is een stijging van het bruto binnenlands product in de eurozone voor dit jaar van 1,5 procent "weer binnen bereik", aldus econoom Teunis Brosens van ING.

Daar stonden volgend de econoom evenwel zorgwekkende cijfers uit China tegenover. De Chinese export daalde afgelopen maand met 6,1 procent en de import liep zelfs met 14,3 procent terug. De beurzen in China sloten evenwel met forse plussen, ondanks een slechte start.

"Waarschijnlijk heeft dit er mee te maken dan de PBoC [Chinese centrale bank] weer actief in de markten was", aldus analisten van Rabobank. De marktvorsers houden er rekening mee dat de centrale bank voor circa 15 miljard dollar aan aankopen verrichtte.

Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde dinsdag 0,7 procent naar 45,73 dollar, terwijl een vat Brent olie krap 3 procent duurder werd op 49,05 dollar.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde vrijdag 1,5 procent naar 1.921,22 punten, de Dow Jones index verloor 1,7 procent op 16.102,38 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 4.683,92 punten.

Maandag bleven de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege de viering van de Dag van de Arbeid.

Leren beleggen

Live koersen