Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 september 2015, 15:06 uur

Wall Street staat dinsdag een fors lagere opening te wachten. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index noteerden een half uur voor de start van de handel tot bijna 2 procent in het rood.

Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB speelden dinsdag vooral de staalsector en het nieuws rond Volkswagen een rol bij de lagere opening. In zijn ogen zijn beleggers "terecht" bang dat naar buiten komt dat ook andere automerken hebben gesjoemeld met de emissieregels. "Zo daalde de koers van BMW aanzienlijk en zullen Amerikaanse automerken ook nog wel een klap te verduren krijgen," verwacht de vermogensbeheerder.

"De staalsector heeft het moeilijk," aldus Westerterp, wijzend op de winstwaarschuwing door het Finse Outokumpu, een fabrikant van roestvast staal. Onder meer de nikkelprijs breekt Outokumpu op, en dit zal ook door sectorgenoten gevoeld worden.

Daarnaast blijft er onzekerheid in de markt over China. "Dalende smartphone- en autoverkopen kunnen nooit een economische groei van 7 procent in stand houden. Dat klopt gewoon niet", zo stelde Westerterp.

Het muntpaar euro/dollar werd dinsdag verhandeld op 1,1154. Olie werd flink goedkoper. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,7 procent naar 45,41 dollar en een vat Brent werd 2,4 procent goedkoper op 47,77 dollar.

Bedrijfsnieuws
Dinsdag werd bekend dat Volkswagen vanwege het milieuschandaal in Amerika een voorziening heeft getroffen van 6,5 miljard euro. De Duitse autobouwer verkocht auto's die milieuvriendelijker leken dan zij daadwerkelijk waren. Volkswagen trof de voorziening vanwege "de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen". Als gevolg hiervan daalde het aandeel Volkswagen vandaag maar liefst 18,8 procent in waarde, nadat het fonds gisteren ook al hard onderuit ging.

ConAgra Foods dook afgelopen kwartaal in de rode cijfers, vooral als gevolg van de desinvestering van de private labels. De omzet steeg wel met 1,1 procent naar krap 2,8 miljard dollar.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 1.966,98 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent naar 16.510,19 punten, maar de Nasdaq bleef met een vrijwel onveranderde slotstand op 4.828,96 punten iets achter op de bredere markt.

Leren beleggen

Live koersen