Redactie ABM Financial News - Vrijdag 11 september 2015, 16:09 uur

Aan het grillige koersverloop van de euro/dollar komt volgende week een einde. Dit verwacht econoom Georgette Boele van ABN AMRO.

Boele meent dat door gebrek aan richtinggevende macro-economische cijfers er afgelopen week geen duidelijke richting was voor de euro/dollar. Komende week is de agenda beter gevuld, met onder meer de detailhandelsomzet, het consumentenprijspeil en woningmarktcijfers. Die zullen volgens de analist het muntpaar "duidelijker in een bepaalde richting sturen".

Ook zal de markt volgens Boele wachten tot het rentebesluit van de Federal Reserve op donderdagavond bekend is, alvorens nieuwe keuzes te maken.

"Wij verwachten dat de Fed zal aangeven dat de rente dit jaar nog wordt verhoogd, naar alle waarschijnlijkheid in december", aldus Boele, die voorziet dat de euro/dollar vanwege het uiteenlopende monetaire beleid van de Fed en de Europese Centrale Bank afstevent op pariteit.

Aanvankelijk mikte ABN AMRO op een eerste renteverhoging in september, maar econoom Nick Kounis denkt dat volgende week nog te vroeg komt voor de Fed om de trekker daadwerkelijk over te halen en dat de centrale bank zal wachten tot het einde van het jaar. Het zijn vooral factoren van buiten Amerika, zoals de risico's in opkomende markten en grondstofprijzen, die de Fed volgens Kounis een pas op de plaats zullen doen maken.

Vrijdagmiddag werd de euro/dollar verhandeld op 1,1307.

Leren beleggen

Live koersen