Redactie ABM Financial News - Maandag 7 september 2015, 17:58 uur

De Europese Centrale Bank zal in oktober aankondigen om de maandelijkse obligatieaankopen met ongeveer twintig miljard euro te verhogen. Dit verwacht hoofdeconoom Han de Jong van ABN AMRO maandag in een rapport.

"Het risico van een lagere groei is toegenomen, het inflatiedoel van de ECB raakt volgens de laatste inflatieprognoses weer verder uit het zicht en de bank is eigenlijk heel tevreden met de resultaten van de kwantitatieve verruiming", aldus De Jong, die op basis hiervan verwacht dat de centrale bank de aankopen in de komende maanden verder zal opvoeren. "De centrale bank zal het tot dusver geboekte succes willen verdedigen, consolideren en uitbouwen."

Afgelopen donderdag kwam de ECB nog niet daadwerkelijk in actie, maar door het aangeven van voorzitter Mario Draghi dat de centrale bank ook na september 2016 kan doorgaan met opkopen van obligaties en het bekendmaken dat de ECB bereid is een groter deel van specifieke obligatieleningen te kope, zette Draghi volgens De Jong "de deur open voor nieuwe stappen".

Door een verhoging van de maandelijkse obligatieaankopen, nu nog 60 miljard euro per maand, zullen de kredietkosten en de euro volgens De Jong dalen.

Verder verwacht De Jong dat de Federal Reserve door de huidige turbulentie op de financiële markten een eerste rentestap zal uitstellen. Mits in de komende weken of maanden de rust op de financiële markten terugkeert, vindt de hoofdeconoom december een realistischer moment voor de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten. Medio volgende week staat een rentebesluit van de Fed op de rol.

De euro/dollar werd maandag nipt hoger verhandeld op 1,1163.

Leren beleggen

Live koersen