Redactie ABM Financial News - Woensdag 23 september 2015, 16:24 uur

Er is meer tijd nodig om te besluiten of extra stimuleringen nodig zijn. Dit zei voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank woensdag tijdens een speech in het Europese Parlement.

Een groeivertraging in de opkomende markten, een sterkere euro en de lagere olie- en grondstofprijzen maakten dat de ECB in september de groei- en inflatieramingen verlaagde. Het is volgens Draghi evenwel nog te vroeg om te constateren of deze factoren een tijdelijk of een langdurig effect hebben. "Meer tijd is nodig", aldus de centraal bankier, om dit te beoordelen.

Aangepaste ramingen
Op 3 september stelde de ECB dat de inflatie op korte termijn "erg laag" zal blijven en in 2015 naar verwachting uitkomt op 0,1 procent in plaats van de eerder gemelde 0,3 procent. Voor volgend jaar mikt de centrale bank op 1,1 procent, na een eerder gemelde 1,5 procent, en voor 2017 werd de inflatieverwachting aangepast van 1,8 naar 1,7 procent. De ECB streeft naar een inflatie richting de 2 procent.

Verder mikt de ECB voor dit jaar op een stijging van bruto binnenlands product van de eurozone van 1,4 procent, waar dit eerder nog 1,5 procent was. Volgend jaar voorziet de centrale bank een versnelling naar 1,7 procent en niet naar 1,9 procent. In 2017 zal de groei oplopen naar 1,8 procent in plaats van 2,0 procent.

Klaar voor actie
Indien de opkomende markten, de euro en de olie- en grondstofprijzen de inflatieverwachtingen op de middellange termijn sterker beïnvloeden dan nu wordt aangenomen, dan zal de ECB volgens Draghi evenwel niet aarzelen om in te grijpen. Daarvoor biedt het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 60 miljard euro per maand volgens de centraal bankier ook voldoende ruimte.

"We zullen de omvang, de samenstelling en de duur aanpassen waar nodig, indien er meer monetaire stimulering nodig is", aldus Draghi.

De euro/dollar werd woensdag verhandeld op 1,1176.

Leren beleggen

Live koersen