Redactie ABM Financial News - Donderdag 24 september 2015, 18:21 uur

De Amsterdamse beurs is donderdag fors lager gesloten. De AEX leverde 2,2 procent in op 409,86 punten, terwijl de AMX met 3,2 procent daalde. Ook de omringende beurzen incasseerden verliezen van rond de 2 procent.

"Breed gedragen kommer en kwel”, zo vatte analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers de dag samen. Volgens Van Beek was er geen specifieke aanleiding voor het negatieve sentiment op de beurs. "Men is risico aan het verminderen", constateerde de marktvorser.

De macro-economische cijfers die vandaag werden gepubliceerd gaven volgens Van Beek geen directe reden tot een lager slot. “De cijfers uit Japan vielen wat tegen, maar de Amerikaanse macrocijfers lagen in lijn der verwachting,” aldus de analist. Uit Duitsland kwam vanochtend verwarrend nieuws. Terwijl het consumentenvertrouwen daalde, steeg dit onder ondernemers juist.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1261. Olie steeg iets in prijs. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate werd 0,5 procent duurder op 44,71 dollar. Een vat Brent steeg eveneens 0,5 procent naar 47,97 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX wist slechts een tweetal fondsen in het groen te sluiten. Unibail-Rodamco en RELX noteerden respectievelijk 0,4 en 0,1 procent hoger.

Altice noteerde uiteindelijk 0,3 procent lager, nadat de Franse kabelaar tegen het einde van de ochtendhandel nog kortstondig opveerde na opmerkingen van CEO Dexter Goei dat het een pauze wil inlassen bij het doen van grote overnames.

Grootste daler bleek Delta Lloyd. Het aandeel gaf 8,9 procent prijs op 7,30 euro. De verzekeraar kreeg donderdag een koersdoelverlaging door Goldman Sachs te verduren. De analisten van Amerikaanse zakenbank verlaagden de taxaties voor de verzekeraar "substantieel" en menen dat Delta Lloyd vers kapitaal zal moeten ophalen om de druk op de balans te verlichten, waardoor het belang van de zittende aandeelhouders verwatert. Het koersdoel werd bijgesteld naar 9,00 euro.

Ook het volatiele OCI werd met 8,4 procent aanzienlijk lager verhandeld.

In de Midkap lukte het geen enkel fonds om het hoofd boven water te houden. Ten Cate maakte een pas op de plaats en Grandvision wist met een verlies van 0,2 procent de daling beperkt te houden. BE Semiconductor Industries verloor 5,9 procent aan beurswaarde. TomTom deed het evenwel nog slechter met een koersverlies van 6,2 procent.

Onder de kleinere fondsen kon AMG rekenen op een dagwinst van 1,4 procent, terwijl Telegraaf Media Groep met 6,4 procent de rode lantaarn moest dragen.

Het lokaal genoteerde Inverko verloor 21,3 procent na een ingelaste buitengewone aandeelhoudersvergadering, waar aandeelhouders wordt gevraagd in te stemmen met een verlaging van de nominale waarde van de aandelen zonder terugbetaling van het verschil en met een samenvoeging van aandelen en verhoging van het maatschappelijk kapitaal. Inverko wil de eigen vermogenspositie versterken door de uitgifte van nieuwe aandelen, om zo invulling te geven aan de groeistrategie.

Tussenstand Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor ook Wall Street stevig. De Dow Jones index werd 1,2 procent lager verhandeld, terwijl de S&P500 en Nasdaq index zelfs 1,4 procent inleverden.

Leren beleggen

Live koersen