Redactie ABM Financial News - Dinsdag 15 september 2015, 18:17 uur

PostNL hangt een boete van maximaal 2 miljoen euro boven het hoofd. Dit schreef het Algemeen Dagblad dinsdag, hetgeen ’s middags door de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt werd bevestigd.

Volgens toezichthouder ACM heeft het postbedrijf twee kleine concurrenten ernstig benadeeld met een illegale tariefsverhoging, aldus de krant, die zich baseert op een uitspraak van de rechtbank van Rotterdam van vorige week donderdag.

Per 1 januari besloot PostNL voortaan 10 eurocent meer per poststuk te rekenen als er twee afzenders op stonden vermeld. Dit was volgens het AD aanleiding voor Van Straaten Post en Intrapost om naar de toezichthouder te stappen.

"PostNL benadeelt concurrerende postvervoerders door hen een te hoog tarief in rekening te brengen", zo stelde de ACM dinsdag inderdaad. De toezichthouder wil dat PostNL concurrenten dezelfde tarieven en voorwaarden rekent als het bedrijf voor zijn eigen zakelijke klanten in rekening brengt.

De ACM heeft PostNL daarop bevolen de tariefsverhoging meteen terug te draaien op last van een dwangsom die kan oplopen tot 2 miljoen euro.

Hiertegen ging het postbedrijf in beroep, maar afgelopen donderdag kreeg het evenwel nul op het rekest van de Rotterdamse rechter.

Tegen het besluit van de ACM heeft PostNL inmiddels bezwaar gemaakt en dit is in behandeling, aldus de toezichthouder. PostNL moet ondertussen wel al aan de wettelijke verplichtingen voldoen.

Leren beleggen

Live koersen