Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 september 2015, 12:02 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag vrijwel onveranderd op 437,84 punten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

"Alle ogen zijn gericht op vrouw Yellen vanavond", aldus Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. De meningen of het wel of niet tot een eerste renteverhoging in ruim negen jaar tijd komt, zijn verdeeld. Toch verwacht slechts een minderheid dat de Fed vanavond de rente verhoogt vanaf het huidige historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent.

ABN AMRO hield er lange tijd rekening mee dat de Fed de trekker in september zou overhalen, maar de bank wijzigde recent van koers en verwacht dat de centrale bank de renteverhoging zal uitstellen tot het einde van dit jaar. Fondsbeheerder Torgeir Høien van Skagen voorziet ongeacht de timing van een eerste verhoging, dat de Fed ook op langere termijn "uiterst voorzichtig" zal blijven opereren, waardoor er de komende jaren nog altijd geen sprake zal zijn van een "normalisatie van het rentetarief.

De euro/dollar werd licht hoger verhandeld op 1,1333.

Voorafgaand aan het rentebesluit van vanavond worden in Amerika onder meer nog de Philadelphia Fed index en de economische groeiraming over het tweede kwartaal gepubliceerd.

Stijgers en dalers
Binnen een AEX, waarin stijgers en dalers elkaar vrijwel in evenwicht hielden, blonk Altice aanvankelijk uit met een koerswinst van bijna 13 procent na de aangekondigde overname van het Amerikaanse Cablevision Systems. Kepler Cheuvreux sprak van een "goede overname", gelet op de strategische overlap, de goede prijs en de "zeer hoge" synergievoordelen die er te behalen zijn. Halverwege de handelsdag restte er voor Altice evenwel nog slechts een koerswinst van 3,3 procent.

Heineken dikte 2,5 procent aan. Een eventuele overname van SABMiller door AB InBev pakt volgens de meeste analisten niet ongunstig uit voor Heineken. SNS Securities verwacht niet dat de Amsterdamse brouwer een tegenbod op SABMiller zal lanceren.

Daarentegen werd het grootste verlies geleden door ArcelorMittal, dat 1,6 procent goedkoper werd. Andere dalers waren Boskalis en KPN, die beide krap anderhalf procent aan beurswaarde inleverden.

Ook in de Midkap lag het aantal winnaars en verliezers nagenoeg gelijk. ASM International nam hier de leiding met een plus van anderhalf procent, terwijl Fagron hekkensluiter was en 3,8 procent lager werd verhandeld. Air France-KLM leverde 2,4 procent in.

In de AScX blonk ICT Automatisering uit met een koerswinst van 3,1 procent. Het rondde vandaag de overname van de Nederlandse systeemintegrator Raster Holding af.

Leren beleggen

Live koersen