Redactie ABM Financial News - Dinsdag 1 september 2015, 12:14 uur

De Amsterdamse beurs heeft de wind dinsdag flink tegen. De AEX leverde 2,0 procent in op 436,02 punten, een verlies grofweg in lijn met die op de omringende beurzen.

De macro-economische cijfers van vanochtend gaven volgens econoom Teunis Brosens van ING evenwel geen aanleiding voor deze koersdaling. Uit de inkoopmanagersindex bleek volgens Brosens dat Frankrijk nog altijd "de zwakke broeder" is, maar dat het in Duitsland "redelijk goed gaat", net als in veel andere Europese landen.

Erg positief noemde Brosens verder de daling van de werkloosheid in de eurozone. "Een bevestiging" volgens de econoom van ING dat het herstel doorzet.

De zorgen op de markt worden volgens Brosens dan ook vooral veroorzaak door China. Marktanalist Emile Cardon van Rabobank sprak van "opnieuw verontrustend" nieuws. De Chinese industrie bleek afgelopen maand gekrompen. Niet alleen de cijfers van Markit, maar ook de officiële cijfers wezen hier op.

Verder waren er volgens Rabobank berichten dat de Chinese centrale bank maandag voor 140 miljard yuan aan korte termijn funding aan de banken heeft verstrekt. Dit suggereert volgens Cardon dat er veel behoefte is aan korte termijn liquiditeit.

Een ander punt van onzekerheid is volgens ING de Federal Reserve. Tot dit weekend leken de meeste economen een eerste renteverhoging in september af te hebben geschreven, maar uitspraken in Jackson Hole zorgde er voor dat de markt toch weer meer rekening houdt met een renteverhoging over twee weken. Desalniettemin is volgens Brosens de kans het grootst dat de Fed deze maand een pas op de plaats maakt.

Dit geldt volgens ING ook voor de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag. Brosens verwacht niet meer dan "spierballen rollen" door voorzitter Mario Draghi.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden alle fondsen, met uitzondering van Vopak en OCI, in het rood. Deutsche Bank zette een koopadvies op OCI, omdat de onderdelen die niet onder de voorgenomen fusie met CF Industries vallen te laag worden gewaardeerd door de markt. Rabobank zette daarbij OCI vandaag op de favorietenlijst ten koste van BE Semiconductor Industries. het aandeel OCI werd 0,2 procent meer waard en Vopak steeg 0,3 procent.

De grootste dalers in de AEX was Altice met een verlies van 5,6 procent en Randstad met circa 3 procent in het rood.

In de AMX was het ook vrijwel alleen maar rood op de borden. Na de opleving van maandag koerste Fagron vandaag toch weer lager en leverde 4,4 procent in. Aperam en TKH Group verloren ongeveer 2,5 procent.

Slechts vier fondsen wisten het groen te vinden. Koploper was SBM Offshore met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Fugro met 0,9 procent.

Bij de kleinere fondsen was Telegraaf Media Groep met een verlies van 4,2 procent de grootste daler, gevolgd door ICT Automatisering met een verlies van 4,0 procent. ICT kondigde voorbeurs een samenwerking met Transparix aan voor lancering van een nieuw online platform voor Webshipper.com.

Docdata deed als een van de weinige fondsen in de AScX goede zaken met een winst van een procent.

Leren beleggen

Live koersen