Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 september 2015, 12:17 uur

De Amsterdamse beurs heeft de goede weekstart vooralsnog geen vervolg weten te geven. De AEX leverde kort na twaalf uur 2,7 procent in op 421,05 punten. Ook de andere Europese beurzen stonden rond de 3 procent lager.

Handelaar Tycho Schaaf van Lynx zag geen directe aanleiding voor het negatieve sentiment op de Europese beurzen. Schaaf sprak van een "brede verkoopdruk met verliezen over de hele linie, typisch risk-off." De handelaar wees daarbij op de oplopende volatiliteit en de dalende grondstofprijzen. De volumes waren vanochtend aan de hoge kant, maar "niet gigantisch", aldus de marktvorser van Lynx.

De kans op een herstel later vandaag acht Schaaf klein, aangezien ook de futures op Wall Street flink onder water staan en de agenda leeg is.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1172.

Stijgers en dalers
In de AEX werden alle fondsen lager verhandeld. De grootste dalers waren ArcelorMittal en Altice met verliezen van respectievelijk 6,5 en 6,4 procent.

In de AMX was Aperam de grootste daler met een verlies van 10,9 procent. De producent van roestvast staal kwam onder druk te staan na een winstwaarschuwing van de Finse concurrent Outokumpu. Verder leverde Fugro 4,6 procent in nadat SNS Securities de koopaanbeveling op de bodemonderzoeker introk en het koersdoel verlaagde naar 18,00 euro.

Een opvallende stijger in de Midkap was Fagron. Het aandeel, dat sinds de halfjaarcijfers onder hevige druk stond, won 7,3 procent. Maandagavond maakte de Belgische investeerde Marc Coucke bekend het belang in de magistrale bereider te hebben uitgebreid naar ruim 5 procent. BAM Groep werd 0,3 procent meer waard nadat ING een koopadvies op de bouwer zette.

In de AScX ging Telegraaf Media Groep hard onderuit met een verlies van 9,2 procent. Neways Electronics verloor 7,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen