Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 september 2015, 11:46 uur

De Europese beurzen kleurden vrijdag rood nadat de Amerikaanse centrale bank donderdagavond de rente ongewijzigd liet. De AEX verloor een procent op 433,57 punten.

"De Federal Reserve is minder duidelijk geweest over een toekomstige renteverhoging dan gehoopt. Nu komt er weer onzekerheid en speculatie in de markt", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

De Federal Reserve handhaafde de rente op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent en herhaalde donderdag dat het gerechtvaardigd is om de rente te verhogen als de arbeidsmarkt nog iets verder verbetert en er een redelijke mate van zekerheid is dat de inflatie op termijn weer stijgt naar de gewenste 2 procent. "Exact dezelfde woorden" als bij de vorige rentevergadering, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, die nog altijd rekent op een eerste verhoging in december.

Volgens Rabobank rekende een deel van de markt er toch op dat de Fed de rente zou verhogen, wat na het besluit resulteerde in een stijging van de euro/dollar van 1,1335 naar 1,1433. Inmiddels wordt het muntpaar op 1,1448 verhandeld.

Voor de camera van ABM Financial News zei vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Beheer en Brokers vrijdag verrast te zijn door de koersdalingen vanochtend. Smit verwacht dat het sentiment volgende week zal draaien en dat de AEX de komende maanden juist hoger kan, tenminste tot het volgende rentebesluit van de Fed. De vermogensbeheerder verwacht daarbij dat indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, profiterend van een aantrekkende olieprijs, de kar zal trekken in de AEX.

Stijgers en dalers
Binnen de AEX hield slechts een handjevol fondsen het hoofd boven water. Indexzwaargewicht Unilever won fractioneel een ook KPN en Unibail-Rodamco gingen iets omhoog.

De rode lantaarn werd gedreven door Altice, dat donderdag nog licht hoger sloot in een rode markt na de aangekondigde overname van het Amerikaanse Cablevision. Vandaag lieten Kepler Cheuvreux en Rabobank zich positief uit over deze overname. Desondanks koerste Altice 5,6 procent in het rood.

Ook Aegon kreeg de wind van voren. De verzekeraar, die ruim drie procent goedkoper werd, reageerde negatief op het rentebesluit van de Fed. "Aegon haalt simpel gezegd een deel van de omzet uit Amerika en het rentebesluit beïnvloedt deze resultaten negatief", aldus Bonsee van ABN AMRO.

In de Midkap was een soortgelijk beeld te zien, waarbij het selecte groep stijgers werd aangevoerd door vastgoedfonds Eurocommerical Properties met een koerswinst van 1,2 procent. Ook Fugro ging tegen de trend in met een winst van een procent. Sectorgenoot SBM Offshore verloor 1,1 procent, ondanks dat de oliedienstverlener volgens KBC Securities dichtbij een grote nieuwe opdracht is voor BP.

BE Semiconductor Industries, dat 2,9 procent lager werd verhandeld, was evenwel hekkensluiter in de AMX. USG People en PostNL leverden respectievelijk 1,9 en 1,3 procent in.

Onder de kleinere fondsen viel Value8 op. Het aandeel koerste 1,9 procent hoger. Het investeringsvehikel haalde kapitaal op om overnames in de pijplijn te kunnen financieren.

Leren beleggen

Live koersen