Redactie ABM Financial News - Woensdag 23 september 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft woensdag na een licht lagere opening de weg omhoog gevonden en noteerde tegen het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 422,51 punten. Daarmee bleef het Damrak wel achter op de winsten op de omringende beurzen.

"Beleggers zien in de inkoopmanagerindexen dat er gewoon sprake is van economische groei en krijgen hierdoor weer een positievere kijk", aldus vermogensbeheerder Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer.

Met name de bedrijvigheid in de Franse industrie en dienstensector viel mee volgens Plaizier. De inkoopmanagersindexen voor Duitsland waren volgens de vermogensbeheerder licht tegenvallend, maar wezen nog altijd op groei.

Het cijfer voor de Chinese industrie wees vanochtend op een verdere krimp met een inkoopmanagersindex op het laagste niveau in 6,5 jaar tijd. Volgens Nomura zorgde het cijfer voor de nodige onrust en voor verlies op de Chinese beurzen. Vanmiddag staat de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie nog op de rol.

Verder wachten beleggers vandaag nog op een toespraak van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank voor het Europese Parlement. Ondanks de hoop in de markt op hints voor het uitbreiden van de stimuleringsmaatregelen, verwachten analisten van Rabobank niet dat Draghi veel prijs zal willen geven en een afwachtende houding aanneemt.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1122.

Stijgers en dalers
Binnen de AEX kleurde het merendeel van de fondsen groen. Delta Lloyd nam de leiding met een koerswinst van 2,6 procent. Zwaargewicht Royal Dutch Shell volgde op de voet met een plus van 2,5 procent. Ondanks koersdoelverlagingen door HSBC en BEKA Finance koerste ArcelorMittal woensdag toch 1,7 procent hoger.

Slechts twee hoofdfondsen hielden het hoofd niet boven water. TNT Express, waar een bod op ligt van FedEx, verloor 0,3 procent, en Altice daalde zelfs 2,2 procent.

In de Midkap domineerde het groen ook de koersenborden. Uitblinker in de AMX was PostNL, dat maar liefst 8,7 procent hoger noteerde na een koopaanbeveling van Bank of America Merrill Lynch. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank zijn zorgen over het benadelen van regionale sectorgenoten door het postbedrijf "overtrokken" en "meer dan ingeprijsd". Daarbij is er zicht op dat PostNL bij de halfjaarcijfers over 2016 besluit weer dividend uit te keren. Ook USG People was in trek nadat de uitzender een achtergestelde lening van 60 miljoen euro vervroegd afloste. Het aandeel werd 4,4 procent duurder.

TomTom en Galapagos werden elk een half procent goedkoper en waren daarmee de sterkste dalers in de Midkap.

Onder de kleinere fondsen ging Heijmans aan kop met een koerswinst van krap drie procent, terwijl Stern Groep de rode lantaarn droeg met een verlies van 6,8 procent.

Leren beleggen

Live koersen