Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 september 2015, 12:13 uur

De Europese beurzen hebben voor de tweede dag op rij de wind in de rug. Tegen het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX krap 2 procent hoger op 444,06 punten, waarmee de koerswinst in lijn was met die van de Franse en de Duitse beurs.

Uit Europa kwam dan ook goed nieuws. De groeiramingen voor het bruto binnenlands product in eerste en het tweede kwartaal werden opwaarts bijgesteld. Afgelopen kwartaal groeide de economie in de eurozone met 0,4 procent. Verder steeg de Duitse export in juli en werd er in de Duitse industrie meer omgezet.

"Dit was beter dan verwacht", aldus econoom Teunis Brosens van ING. Met de groeicijfers van vanochtend is een stijging van het bruto binnenlands product in de eurozone voor dit jaar van 1,5 procent "weer binnen bereik", aldus Brosens. Voor het derde kwartaal zijn de signalen, zoals de inkoopmanagersindexen zelfs nog iets verbeterd, en de econoom rekent dan ook op een vergelijkbare groei als in het tweede kwartaal.

De Chinese export stond afgelopen maand wel onder druk, terwijl de import in een nog veel hoger tempo daalde. De belangrijkste vraag is volgens Brosens of de importkrimp louter het gevolg is van minder grondstoffen invoeren door China, of dat de consumptie ook afnam. In het eerste geval zullen vooral landen als Australie geraakt worden, terwijl in het tweede geval ook Europese multinationals als BMW een probleem hebben. Evenwel is China volgens Brosens "het nummer één risico voor Europa" op dit moment.

Na een lang weekend opent Wall Street vanmiddag weer de deuren. Futures indiceren vooralsnog een flink groene start na de verliessessie van vrijdag. De Amerikaanse beursagenda is slechts karig gevuld. Vanmiddag kijkt de markt nog uit naar de ontwikkeling van het vertrouwen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

De euro/dollar werd dinsdag verhandeld op 1,1160.

Stijger en dalers
In de AEX werden met uitzondering van TNT Express, waar een overnamebod van FedEx op ligt, alle fondsen hoger verhandeld. De pakketbezorger werd 0,1 procent minder waard. Koplopers waren Delta Lloyd en Aegon. De verzekeraars werden respectievelijk 7,1 en 3,2 procent meer waard, volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten door aangewakkerde overnamefantasie in de sector. OCI steeg 4,3 procent in waarde.

In de AMX noteerde zelfs geen fonds lager. Hier ging Galapagos aan kop met een koerswinst van 2,9 procent, gevolgd door ASM International met 2,7 procent. Ook andere fondsen uit de halfgeleiderindustrie, zoals Besi (+1,8%) deden vandaag goede zaken. SBM Offshore dikte 2,1 procent in beurswaarde aan nadat Bernstein het advies voor de oliedienstverlener verhoogde naar Kopen.

Bij de kleinere fondsen pluste Ordina 3,4 procent, terwijl Macintosh Retail Group 2,0 procent inleverde.

Het lokaal genoteerde Reesink dikte 2,0 procent aan na een koopaanbeveling van SNS Securities. Analist Martijn den Drijver stelde dat de halfjaarresultaten van Reesink boven verwachting waren en aantoonden dat de strategie van het bedrijf zich daadwerkelijk begint uit te betalen.

Leren beleggen

Live koersen