Redactie ABM Financial News - Dinsdag 15 september 2015, 12:12 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond lunchtijd licht in het rood. De AEX verloor 0,3 procent op 426,62 punten, grofweg in lijn met de koersontwikkelingen op omringende beurzen.

Volgens analist Peter Wuyts van KBC blijven de markten "min of meer verlamd" in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve op donderdag.

"Op verschillende nieuwszenders loopt de klok die de dagen, uren, minuten en seconden aftelt. Het lobbywerk, vooral van de tegenstanders van een verhoging, gaat ondertussen onverminderd voort", aldus Wuyts over de situatie.

Een tegenvaller was vanochtend de fikse daling van het vertrouwen in de Duitse economie. De ZEW index daalde van 25,0 naar 12,1, ruim onder het langjarige gemiddelde van 24,9.

"De zwakkere economische ontwikkeling in de opkomende markten drukken de vooruitzichten voor Duitslands op export georiënteerde economie", aldus voorzitter Clemens Fuest van ZEW.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1310.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het rood. Het grootste verlies kwam voor rekening van OCI met een daling van 1,9 procent, gevolgd door Ahold met 1,5 procent en Boskalis met 1,4 procent in het rood.

Tegenover deze verliezen stond Altice met een koerswinst van 1,1 procent, gevolgd door ASML en Heineken met stijgingen van een half procent. Philips, dat aanvankelijk koploper was, leverde 0,2 procent in. Philips verlaagde de margedoelstelling voor 2016, maar minder sterk dan analisten hadden voorzien. Analisten van onder meer Morgan Stanley en Kepler Cheuvreux stelden niet verrast te zijn door de verlaging en marktvorsers van Credit Suisse spraken zelfs van een meevaller, wijzend op de consensus.

In de AMX waren BE Semiconductor Industries en TomTom koplopers met koerswinsten van ongeveer 2,5 procent. Fagron dikte eveneens 2,5 procent in beurswaarde aan. BAM Groep was met een verlies van 3,6 procent de grootste daler in de Midkap.

Onder de kleinere fondsen vielen Esperite en Heijmans in negatieve zin op met koersverliezen van ruim 4 procent. Docdata steeg juist 3 procent in waarde.

Leren beleggen

Live koersen