Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 september 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs heeft woensdagochtend een vervolg gegeven aan de koerswinsten van dinsdag en noteerde rond de klok van elf uur ruim een procent hoger op 437,12 punten.

"In Europa staan de koersen hoger in navolging van het hogere slot op Wall Street gisteren. Ook de fors opgelopen koersen in het laatste handelsuur in China dragen bij aan het sentiment in Europa", aldus handelaar Albert Buysing Damste van ABN AMRO.

Buysing Damste meent dat het vanaf nu wachten is op het rentebesluit van de Federal Reserve op donderdag. Ook beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus voorziet dat "iedereen het kruit wat droog houdt" tot donderdagavond. De macro-economische cijfers die vanmiddag in Amerika op de rol staan, waaronder de inflatie over augustus, komen volgens de handelaar van ABN AMRO te laat om nog van invloed te zijn op het rentebesluit.

De Nederlandse banken ABN AMRO, ING en Rabobank verwachten niet dat de Fed deze week voor het eerste in ruim negen jaar de rente zal verhogen. Wel is de opinie dat de Fed nog voor het einde van dit jaar de trekker zal overhalen.

Een tegenvaller voor de Europese Centrale Bank was vanochtend de lagere inflatie in de eurozone. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand niet met 0,2 procent, maar met 0,1 procent.

De euro/dollar werd lager verhandeld op 1,1236.

Stijgers en dalers
Vrijwel alle hoofdfondsen kleurden donderdag groen, met uitzondering van ArcelorMittal. De staalreus gaf de openingswinst prijs en noteerde halverwege de ochtend 0,7 procent lager. Heineken nam de leiding met een winst van 5,2 procent na overnamenieuws, gevolgd door Unilever, dat 2,9 procent hoger werd verhandeld. AB InBev zou een bod willen uitbrengen op SABMiller.

Verder steeg Altice krap 1,5 procent nadat de kabelaar overeenstemming bereikte over de verkoop van de Portugese dochterbedrijven Cabovisão en ONI aan Apax France. Altice kreeg evenwel ook een koersdoelverlaging van Deutsche Bank voor de kiezen. De Duitse bank verlaagde het koersdoel van 26,20 naar 25,80 euro.

In de AMX noteerden ook vrijwel alle fondsen hoger. Fagron en BAM Groep waren de uitschieters met koerswinsten van respectievelijk 4,6 en 2,6 procent. Sligro Food Group dikte krap 0,3 procent aan, gesteund door een koersdoelverhoging van SNS Securities van 38,37 naar 39,76 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Bij de kleinere fondsen was Value8 de sterkste stijger en Telegraaf Media Groep hekkensluiter met respectievelijk een stijging 2,0 en daling van 3,3 procent.

Het lokaal genoteerde TIE Kinetix won maar liefst 13,9 procent na het tekenen van een contract met de Franse bandenfabrikant Michelin. De opdracht betreft het verder uitbreiden van een online programma voor distributeurs en retailers van Michelin. SNS Securities raamde de waarde van de opdracht op circa 250.000 euro en noemde het contract een signaal dat TIE aan marktaandeel kan winnen.

Leren beleggen

Live koersen