Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 september 2015, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag in afwachting van het banenrapport van ADP ruim twee procent hoger op 421,17 punten. Daarmee was de winst gelijk aan die op de omringende beursvloeren.

"Alle signalen voor de Europese economie lijken op groen te staan. Daarnaast zien we nog wat windowdressing op de laatste dag van een slecht kwartaal", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Ook een eindsprint op Wall Street dinsdagavond en een positieve stemming vanochtend in Azië droegen volgens Van Eerden bij aan het positieve sentiment op de Europese aandelenmarkten.

Verder kregen beleggers uit Europa diverse cijfers te verwerken, waaronder een stabiele werkloosheid in de eurozone en Duitsland, als ook een verdere groei van de Britse economie. Daar stond evenwel een daling van de consumentenprijzen in de eurozone tegenover. Dit was volgens econoom Teunis Brosens van ING vooral het gevolg van een daling van de benzineprijzen.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1230. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1263.

Voor later vandaag kijkt de markt naast het banenrapport uit Amerika, nog uit naar de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago en de wekelijkse cijfers voor de hypotheekmarkt en de oliereserves. Het banenrapport van het ADP vormt een indicatie voor het officiële rapport van aanstaande vrijdag, dat juist weer geldt als een belangrijke leidraad voor het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Stijgers en dalers
De financiële waarden waren woensdag in trek op het Damrak. Aegon won 3,2 procent en ING steeg 2,5 procent in waarde. Verder dikte zwaargewicht Unilever, waarvan de financieel directeur momenteel spreekt op een bijeenkomst van Bernstein, 3,2 procent aan. Ook tot de koplopers behoorde Heineken. De bierbrouwer werd 3,4 procent hoger verhandeld.

De koers van Altice stond opnieuw onder druk. De Franse kabelaar werd 0,7 procent minder waard. Altice staat al enkele dagen onder druk, dinsdag verloor het fonds zelfs bijna 10 procent aan beurs waarde, nadat diverse analisten vraagtekens zetten bij de schuldpositie van de kabelaar. ArcelorMittal werd 0,2 procent goedkoper, nadat de staalreus vanochtend aanvankelijk nog een van de beste presterende fondsen was.

TNT Express hield het hoofd nipt boven water en sprokkelde 0,2 procent aan beurswaarde erbij, ondanks aanhoudende zorgen over het slagen van de overname van de pakketbezorger door het Amerikaanse FedEx. Analisten houden er rekening mee dat Brussel concessies zal eisen alvorens de overname goed te keuren. "De kans dat Brussel ook het bod van FedEx niet accepteert is zeker aanwezig. Hoewel de koers inmiddels ruim onder het bod staat, lijkt het ons te riskant om in TNT Express te beleggen", zo concludeerde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers, dat een Niet Aanbevolen advies op TNT Express heeft. Analist Maarten Bakker van ABN AMRO sprak van "koffiedik kijken" of Brussel akkoord gaat met de overname van TNT Express. Desalniettemin verwacht Bakker dat de Europese Commissie vermoedelijk wel toestemming verleent.

In de Midkap domineerde het groen ook, waarbij SBM Offshore de leiding nam met een koerswinst van ruim drie procent. Daarentegen was Fagron hekkensluiter met een verlies van maar liefst zeven procent. Rabobank startte woensdag met het volgen van Fagron met een Houden advies en een koersdoel van 22,00 euro. Volgens de analisten van de bank is de zichtbaarheid op de winstontwikkeling op de korte termijn beperkt vanwege druk op de vergoedingssystematiek van zorgverzekeraars in Amerika.

Bij de kleinere fondsen viel Kiadis Pharma in positieve zin op. Het biotechbedrijf won 5,7 procent terrein nadat het toestemming kreeg van zowel de Canadese als Belgische autoriteiten voor een Fase 2 onderzoek met het medicijn ATIR101 tegen leukemie en andere bloedaandoeningen. Brill werd 1,9 procent goedkoper.

Leren beleggen

Live koersen