Redactie ABM Financial News - Woensdag 2 september 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs is woensdagochtend na een hogere opening in de rode cijfers gedoken in afwachting van macro-economisch nieuws uit Amerika. De AEX noteerde richting de klok van elf uur 0,7 procent lager op 430,49 punten.

Ondanks het verlies is er volgens André van Eerden van Aberfeld Asset Management "geen aanleiding om lager te gaan met de AEX" en de vermogensbeheerder verwacht dan ook een herstel later op de dag.

Na de verkoopgolf in augustus biedt september volgens Van Eerden juist "uitstekende koopkansen". Voor nu ligt er een "sterk" technisch steunpunt voor de AEX op 430 punten.

Ook de 63 beursexperts die deelnamen aan de maandelijkse enquête van Actiam zijn overwegend positief gestemd voor de maand september. Het merendeel van de experts rekent op een stijging van de AEX met meer dan 2 procent. Een kwart is neutraal gestemd en minder dan een vijfde voorziet een daling.

Het goede sentiment voor september valt te verklaren doordat veel expert menen dat de reacties op de terugval van China overdreven zijn. Ook wijzen de experts op de lage rente "en dat de beurs na zo’n extreem slechte maand rijp is voor een correctie omhoog", aldus fondsmanager Corne van Zeijl, die namens Actiam verantwoordelijk is voor de enquête.

Voor vandaag kijken beleggers vooral uit naar de Amerikaanse fabrieksorders, de arbeidskosten en het ADP banenrapport. "De arbeidscijfers zijn het belangrijkste", meent Van Eerden.

Na de stevige aderlating dinsdagavond van de olieprijs en de aanhoudende verliezen vanochtend, zal de markt tevens uitkijken naar de ontwikkeling van de wekelijkse oliereserves in Amerika. Ook volgt vanavond het Beige Book van de Federal Reserve.

Stijgers en dalers
In de AEX kleurde het merendeel van de fondsen rood. Gemalto was de hekkensluiter met een verlies van ruim vier procent, gevolgd door Delta Lloyd met een daling van 2,8 procent. Digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto kreeg een forse koersdoelverlaging van 95,00 naar 75,00 euro door ING te verwerken. Volgens analist Marc Zwartsenburg voldeden de resultaten over het eerste halfjaar niet aan de verwachtingen. Wel handhaafde ING de koopaanbeveling op Gemalto, omdat in de belangrijkste regio's de groei volgens Zwartsenburg juist beter dan verwacht was en het vooral eenmalige posten waren die de resultaten afgelopen halfjaar drukten. Daarbij kwalificeerde de analist de recente koersval van Gemalto als overdreven.

Ook Royal Dutch Shell leed onder een negatief analistenrapport. Theodoor Gilissen Bankiers verlaagde het koersdoel naar 28,00 euro. Het dieptepunt in de olieprijs is volgens analist Jos Versteeg wel bereikt en zorgen over het dividend van de oliereus heeft de marktvorser niet. Shell verloor 1,6 procent.

Daarentegen won Altice 0,2 procent dankzij een positief rapport van JPMorgan Chase. De Amerikaanse zakenbank startte het volgen van de Franse kabelaar met een Overwogen advies. Volgens analist Akhil Dattani is Altice een van de meest besproken aandelen van dit moment, onder meer vanwege de agressieve overnamestrategie van de kabelaar. Sceptici menen volgens de analist dat de kostenbesparingsdoelen van Altice leiden tot structurele onderinvesteringen en de groei beperken. Dit is volgens Dattani evenwel een "simplistische" conclusie. Philips nam de leiding in de AEX met een plus van 0,8 procent.

In de AMX blonk BAM Groep uit met een hogere koers van 2,5 procent. De bouwer werd net als in de eerste helft van dit jaar ook voor de tweede jaarhelft geselecteerd als één van de favoriete aandelen van SNS Securities. Verder hielden ook NSI en TomTom het hoofd boven water met koerswinsten van respectievelijk 0,3 en 0,1 procent.

De rode lantaarn werd gedragen door Galapagos, dat krap vier procent goedkoper werd. Andere dalers waren onder meer Fagron en SBM Offshore. Respectievelijk leverden deze fondsen 2,6 en 2,4 procent aan beurswaarde in.

Leren beleggen

Live koersen