Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 september 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagochtend krap anderhalf procent lager op iets meer dan 438 punten, waarbij de markt in afwachting is van het officiële Amerikaanse banenrapport.

"De voornaamste reden [dat de AEX lager noteert] is de sell of in Amerika na het slot in Amsterdam. Hiermee werden de opgebouwde winsten overdag in Nederland teniet gedaan", aldus handelaar Albert Buysing Damste van ABN AMRO.

Verder heeft ook de zwakke markt in Azië een negatief effect op het sentiment in Europa, zo voegde Buysing Damste toe. Voor de rest van de dag is het volgens de handelaar van ABN AMRO vooral wachten op het officiële banenrapport uit Amerika. Gemiddeld rekenen economen volgens de marktvorser op een banengroei in augustus van iets meer dan 200.000.

In juli nam het aantal banen in de Verenigde Staten nog toe met 215.000, en de werkloosheid bleef onveranderd op 5,3 procent. Analisten spraken destijds unaniem van een goed banenrapport.

Of de Amerikaanse centrale bank al deze maand de rente zal verhogen zal mede afhangen van de uitkomst van het banenrapport van vanmiddag. Buysing Damste meent dat een groei van meer dan 200.000 de kansen op een renteverhoging vergroot, terwijl minder dan 200.000 de twijfels bij de Fed zal voeden.

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend lager op 1,1142.

Stijgers en dalers
Binnen de AEX stonden vrijwel alle fondsen op verlies, met uitzondering Delta Lloyd. De verzekeraar ging met een koerswinst van maar liefst 4,4 procent tegen de trend in na een koopadvies van ING. De bank verwacht dat de verzekeraar onder meer een claimemissie zal moeten doen van 0,6 miljard tot 0,8 miljard euro. Analist Albert Ploegh meent evenwel dat de angst voor een emissie inmiddels ruimschoots is verdisconteerd in de koers, en ziet daarom ruimte voor een koopaanbeveling.

Zwaargewicht ArcelorMittal woog op de index met een verlies van ruim twee procent. Andere dalers waren onder meer ASML en Randstad, die respectievelijk 2,1 en 1,8 procent goedkoper werden. Donderdag was ASML nog de sterkste stijger in de hoofdindex met een koerswinst van ruim 5 procent.

Verder kleurde Aegon ruim een procent rood na een koersdoelverlaging door KBC Securities. Analist Matthias de Wit benadrukte hierbij de zorgen over solvabiliteitseisen onder Solvency II voor Aegon. Het door de analist geraamde kapitaaltekort van 1,5 miljard euro kan Aegon volgens De Wit zelfstandig aanzuiveren, hetgeen echter wel de nodige tijd zal kosten.

In de AMX was het opnieuw Fagron dat de rode lantaarn droeg. Het fonds werd 2,7 procent minder waard. Danske Bank verlaagde het belang in de magistrale bereider tot onder de 3 procent. BE Semiconductor Industries leverde 2,4 procent in, net als Galapagos.

Louter Air France-KLM hield het hoofd boven water met een plusje van 0,4 procent. Donderdag won het aandeel ook al ruim 7 procent.

In de AScX viel Yatra Capital in positieve zin op met een koerswinst van 4,7 procent, terwijl Esperite 3,6 procent terrein verloor.

Leren beleggen

Live koersen