Redactie ABM Financial News - Dinsdag 29 september 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft het openingsverlies weten weg te werken en rond de klok van elf uur steeg de hoofdgraadmeter 0,1 procent op 412,54 punten.

“De koopjesjagers zijn bezig,” aldus vermogensbeheer Stan Westerterp van JNVB. De vermogensbeheerder meent dat de Europese beurzen aan een herstel werken nadat de algemene onrust over onder meer China volgens Westerterp afnam. “Op een gegeven moment zak je te ver door. Koopjesjagers zien nu mogelijkheden.”

Westerterp verwacht evenwel niet dat de beurs vanaf hier alleen maar omhoog gaat, maar houdt rekening met een aanhoudende volatiliteit. Volgens de marktvorser kijkt de markt deze week vooral nog uit naar het banenrapport van de ADP gevolgd door het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid aan het einde van de week.

Vanochtend werd bekend dat het economisch vertrouwen in de eurozone in september met 1,5 procentpunt steeg tot een stand van 105,6 en dat de Duitse importprijzen harder daalden. Spanje zag de consumentenprijzen sterker dalen, terwijl de detailhandelsverkopen uist nipt stegen. Vanmiddag is er vooral aandacht voor de inflatie in Duitsland en het consumentenvertrouwen in Amerika in combinatie met cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

Het muntpaar euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1238.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Delta Lloyd, dat met 5,0 procent aanzienlijk hoger koerste. Een direct aanleiding voor de koerssprong van Delta Lloyd ontbrak, maar de verzekeraar liep in de afgelopen weken harde klappen op na zorgen over de kapitaalpositie. ArcelorMittal schreef 3,5 procent bij, nadat het aandeel maandag nog 8,3 procent in waarde daalde na een fikse koersdoelverlaging door Credit Suisse.

Gemalto werd 0,7 procent meer waard. Riyad Bank lanceert de eerste contactloze EMV-betaalkaart van Saoedi-Arabië met technologie van Gemalto. Financiële details van deze opdracht voor het Franse digitale beveiligingsbedrijf werden er echter niet vrijgegeven. Ahold schreef 1,1 procent bij. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus was dit te danken aan een rapport van Oddo Securities, waarin het advies voor Aholdwerd bijgesteld van Neutraal naar Kopen.

Grootste daler bleek dinsdagochtend Altice, dat 4,9 procent prijsgaf. Westerterp kon hier geen directe aanleiding voor geven. Ook NN Group kon met een verlies van 0,4 procent op 25,51 euro niet in de groene cijfers komen. SNS Securities begon dinsdag met het volgen van de verzekeraar met een Accumuleren advies en een koersdoel van 30,00 euro. Volgens analist Marcell Houben bezit NN Group één van de beste kapitaalposities onder de Europese levensverzekeraars, met een hoge vrije kasstroom en een "hoog niveau" van zowel het dividend als de inkoop van eigen aandelen.

In de AMX gingen de oliedienstverleners aan kop. Fugro won 4,5 procent, gevolgd door SBM Offshore met 2,3 procent. De laatstgenoemde oliedienstverlener sloot maandag maar liefst 14,1 procent hoger, nadat het door Petrobras weer werd uitgenodigd om deel te nemen aan nieuwe aanbestedingen.

Wereldhave noteerde met 0,1 procent licht in het groen. Het vastgoedfonds rondde dinsdag de verkoop van Cerré Vert in Parijs af, hetgeen Wereldhave 166 miljoen euro opleverde. De verkoopsom lag volgens Wereldhave 3,4 procent boven de boekwaarde per eind 2014. Galapagos droeg de rode lantaarn met een koersverlies van 6,1 procent en TomTom werd iets meer dan een procent goedkoper.

Onder de kleine fondsen hield Heijmans de stijgende lijn van maandag aan en werd het aandeel dinsdag 0,7 procent meer waard. FMR zag echter genoeg reden om een fors kleiner belang in Heijmans te melden. FMR verlaagde het belang in de bouwer van 8,10 procent naar 4,88 procent.

Verder daalden onder de kleine fondsen Value8 2,5 procent.

Leren beleggen

Live koersen