Redactie ABM Financial News - Donderdag 3 september 2015, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag richting het einde van de ochtendhandel anderhalf procent hoger op 440,09 punten. De markt vond steun in overwegend goed macro-economisch nieuws en is nu in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

"De inkoopmanagersindexen geven het [positieve] sentiment steun. Het is echter in navolging van Wall Street dat we in Nederland hoger staan. Daarbij is China dicht, wat de markt rust geeft", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

De dienstensector in Duitsland ontwikkelde zich "redelijk goed", terwijl Spanje het enige land was die "echt heel goed" presteerde, zo meende Cardon. Frankrijk was opnieuw de dissonant in Europa.

Verder bleken de detailhandelsverkopen in de eurozone in juli met 0,4 procent gestegen. Daarbij werd de krimp van 0,6 procent in juni bijgesteld naar een afname van 0,2 procent.

Inmiddels kijkt de markt volgens Cardon van Rabobank uit naar het rentbesluit van de ECB. Mario Draghi zal proberen de markt gerust te stellen, aldus de marktanalist, en benadrukken dat de centrale bank nog ruimte heeft om extra te stimuleren. Cardon verwacht dat Draghi de lagere olieprijs positief zal uitleggen door te wijzen op de "boost" die de consumptie hierdoor krijgt.

Ook econoom Teunis Brosens van ING verwacht niet meer dan "spierballen rollen" door Draghi. De centraal bankier zal volgens Brosens herhalen klaar te staan om in te grijpen wanneer nodig.

Naast het rentebesluit van de ECB kijkt de markt nog uit naar de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector en de wekelijkse steunaanvragen.

Stijgers en dalers
Het merendeel van de fondsen in de AEX stond in positief territorium. Gemalto won maar liefst 3,2 procent nadat het Franse digitale beveiligingsbedrijf een samenwerking aankondigde met het Koreaanse Samsung, dat moet leiden tot een versnelde lancering van Samsung Pay in Europa. ASML nam de leiding met een koerswinst van 3,6 procent.

Andere stijgers waren onder meer Altice en AkzoNobel met plussen van respectievelijk 1,9 en 2,1 procent.

De enige daler aanvankelijk in de AEX was Delta Lloyd. De verzekeraar maakte rond de klok van elf uur evenwel een spurt naar boven en wordt inmiddels 3,2 procent hoger verhandeld.

In de Midkap viel Air France-KLM in positieve zin op. De luchtvaartmaatschappij steeg 4,1 procent in koerswaarde nadat De Telegraaf meldde dat het bedrijf zich opmaakt voor een allereerste ontslagronde. De sterkste uitblinker was Galapagos, dat ruim zes procent duurder werd. Louter SBM Offshore leverde twee tiende van een procent in.

In de AScX schreef Heijmans als sterkste stijger 2,9 procent koerswaarde bij. Hekkensluiter was Stern Groep, dat 1,7 procent prijsgaf.

Een andere uitschieter vanochtend was het lokaal genoteerde MDxHealth. Het Belgische biotechbedrijf steeg 7,7 procent nadat investeerder Marc Coucke meldde via Alychlo per 28 augustus een belang van bijna 1,5 miljoen euro aandelen te hebben gekocht, omgerekend een belang van 3,32 procent.

Leren beleggen

Live koersen