Redactie ABM Financial News - Maandag 14 september 2015, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs is met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen, maar de openingswinsten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Richting de klok van elf uur noteerde de AEX 0,1 procent lager op 429,94 punten.

Volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank werd het sentiment gedrukt door China. De Chinese beurzen leverden vanochtend stevig in na volgens Rabobank een tegenvallende groei van de Chinese industriële productie.

De industriële productie steeg in augustus met 6,1 procent, na een stijging van 6,0 procent in juli. "Beter dan verwachte detailhandelsverkopen worden momenteel genegeerd", voegde Rabobank daaraan toe. De verkopen in China stegen met 10,8 procent in augustus. In juli was de toename nog 10,5 procent.

Deze week zal volgens Rabobank vooral in het teken staan van de Federal Reserve. "Zal de rente worden verhoogd of niet?" Gebeurt dit, dan is dit de eerste renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank in ruim negen jaar tijd. Volgens Rabobank wordt de kans op een renteverhoging geschat op 28 procent.

Verder zijn de verkiezingen in Griekenland vooralsnog een nek-aan-nek race.

"Het belooft in ieder geval een volatiele week te worden", aldus marktanalist Cardon van Rabobank.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1343. Technisch analist Roelof-Jan van den Akker rekent op korte termijn niet lager op een daling van het muntpaar en wijzigde het advies in Neutraal, nadat de weerstand op 1,1330 werd uitgenomen. De "volgende horde" is volgens Van den Akker het exponentieel 200-daags voortschrijdende gemiddelde op 1,1418.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen lager verhandeld. Gemalto leverde 3,5 procent in op 57,29 euro nadat Goldman Sachs het advies voor de Franse digitale beveiliger verlaagde na Verkopen. Het koersdoel werd daarbij drastisch teruggebracht van 84,00 naar 56,00 euro. Boskalis werd zelfs 4,2 procent minder waard op 42,49 euro, nadat ING de koopaanbeveling op de maritieme dienstverlener introk en het koersdoel verlaagde naar 45,00 euro.

RELX voerde de stijgers onder hoofdfondsen aan. De uitgever werd 1,4 procent meer waard. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus wees op een adviesverhoging door Exane.

In de AMX was TomTom koploper met een koerswinst van 2,2 procent nadat de navigatiespecialist voorbeurs enkele nieuwe producten lanceerde. SNS Securities voorziet dat TomTom de komende jaren flink marktaandeel zal winnen in de automotive markt. Air France-KLM werd 1,4 procent meer waard.

Fugro was de grootste daler in de AMX met een verlies van 1,5 procent. Fagron en BAM Groep leverden elk 1,4 procent in.

In de AScX ging Value8 aan kop met een koerswinst van 1,6 procent. Esperite werd 2,9 procent minder waard en Ballast Nedam 2,7 procent.

Leren beleggen

Live koersen