Redactie ABM Financial News - Maandag 7 september 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 435,15 punten, terwijl de AMX 0,2 procent daalde.

"Een lekker rustig ochtendje," stelde vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB, die zag dat de volumes laag waren, hetgeen niet verraste aangezien Wall Street de deuren vandaag gesloten houdt vanwege Dag van de Arbeid. Westerterp sprak evenwel van een "stilte voor de storm" in afwachting van het rentebesluit door de Federal Reserve volgende week.

In de ogen van Westerterp vielen vanmorgen vooral de Chinezen beurzen op, die weer opengingen nadat ze donderdag en vrijdag gesloten bleven in verband met de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De beurzen openden met winst, maar zakten gedurende de handel toch weer weg. Daarmee leverden de rustpauze en ook uitspraken van voorzitter Zhou Xiaochuan van de Chinese centrale bank dit weekend geen herstel op. Xiaochuan gaf aan dat de daling op de aandelenbeurzen nabij zijn en dat als gevolg de koersen in Azië zullen stabiliseren. Hoofdeconoom Michael Every van Rabobank noemde tegenover ABM Financial News de speech van Xiaochuan een "verplicht nummertje" en stelde dat de onrust in China "nog lang niet voorbij is."

Volgens Westerterp blijft het de vraag in hoeverre de ontwikkelingen in China van invloed zullen zijn op de Europese bedrijfscijfers. De vermogensbeheerder verwacht cijfers die in lijn zijn met eerdere kwartalen, maar dat de groei evenwel iets zal afzwakken. "Met name bij bedrijven die opereren in opkomende markten, zoals Unilever," aldus Westerterp.

Verder werd vanochtend bekend dat de Duitse industriële productie in juli is gestegen ten opzichte van een maand eerder. De productie steeg in juli met 0,7 procent op maandbasis, na een bijgestelde krimp van 0,9 procent in juni.

Het muntpaar euro/dollar noteerde maandag 0,2 procent hoger op 1,1169.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 15 van de 25 fondsen in het groen, met als koploper Royal Dutch Shell dat 1,4 procent bijschreef. Heineken volgde op de voet met een koerswinst van 1,3 procent. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen stelde van het weekend dat Shell geen grote gevolgen zal ondervinden van de kosten van het woningherstel door de aardbevingen in Groningen. Omdat de NAM 36 procent van de schade moet vergoeden en Shell een belang van 50 procent in NAM heeft, is Shell voor 18 procent van de kosten verantwoordelijk, stelde Versteeg. Dit zou neerkomen op een bedrag van 212 miljoen euro. Versteeg noemde de kosten evenwel "goed draagbaar" voor een bedrijf met de omvang van Shell.

Verder koersten ING en Boskalis tot 1,1 procent hoger.

Philips kon rekenen op een plus van 0,7 procent. Credit Suisse noemde het aandeel koopwaardig en zette het advies voor Philips op Outperform met een koersdoel van 26,00 euro.

Grootste daler in de AEX bleek Gemalto met 1,0 procent.

In de Midkap stegen oliedienstverlener SBM Offshore en Fugro respectievelijk met 1,3 en 1,2 procent. Air France-KLM gaf met een koersdaling van 1,7 procent het meest prijs. Ook onder meer Sligro Food Group, Fagron en BE Semiconductor Industries gaven met verliezen van 0,7 tot 1,3 procent niet thuis.

Onder de kleinere fondsen stegen Neways en Nedap met respectievelijk 4,5 en 2,4 procent. Yatra Capital maakte een pas op de plaats. Zowel Brookdale Global Opportunity Fund als Weiss Asset Management meldde afgelopen weekend een kleiner stemrecht in het vastgoedfonds.

Wessanen boekte maandagochtend met 2,1 procent het grootste verlies onder de kleinere fondsen.

Het lokaal genoteerde Inverko Polymers steeg 42 procent, nadat de afvalverwerker twee nieuwe contracten ter waarde van 1,2 miljoen euro afsloot. Verder meldde Inverko dat er op dit moment met een aantal partijen overleg wordt gevoerd over een strategische samenwerking en het verwerven van een eventueel belang in Inverko.

Leren beleggen

Live koersen