Redactie ABM Financial News - Vrijdag 11 september 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag al vlot de openingswinsten weer prijs gegeven en noteerde kort na elf uur een procent lager op 431,57 punten, terwijl de Midkap ruim een half procent prijs gaf.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus was enigszins verrast door het negatieve sentiment en zag ook geen directe aanleiding voor de koersdalingen. Volgens Schutte is de markt vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.

Sales trader Gert Berendse van ING wees erop dat volgens onderzoek 28 procent van de Fed-volgers momenteel rekent op een renteverhoging in september. Dit percentage lag tot voor kort evenwel boven de 40 procent.

Ook Schutte meent dat de huidige volatiliteit op de beurzen aangeeft dat er veel onzekerheid in de markt is over wat de Fed gaat doen. De beleggingsadviseur meent dat de markt snakt naar wat rust, maar de marktvorser vreest dat het rentebesluit dit niet zal brengen en het ook de rest van de maand beweeglijk blijft op de aandelenmarkten

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1277.

Beleggers moeten het vrijdag stellen met een matig gevulde agenda, met als belangrijkste agendapunt vanmiddag het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal de enige uitschieter met een koerswinst van 0,8 procent. Alle overige hoofdfondsen noteerden in het rood. Kabelaar Altice was de grootste daler met een verlies van 2,8 procent, gevolgd door verzekeraar Delta Lloyd met een koersdaling van 2,4 procent.

In de Midkap ging Fagron aan kop met een koerswinst van 1,7 procent nadat het fonds gisteren nog bijna 10 procent inleverde. Verder noteerde BinckBank bijna een procent hoger.

Corbion en USG People waren de grootste dalers met verliezen van ruim 2 procent. BE Semiconductors noteerde 1,7 procent lager, nadat de toeleverancier van de halfgeleidersector donderdag al bijna een kwart vaan beurswaarde verloor na een forse omzetwaarschuwing.

Onder de kleinere fondsen was Neways de grootste daler met een verlies van 3,4 procent. ICT Automatisering en Ballast Nedam verloren krap 3 procent.

Leren beleggen

Live koersen