Redactie ABM Financial News - Maandag 28 september 2015, 11:44 uur

De Amsterdamse beurs heeft tegen de klok van elf uur het openingsverlies verder zien oplopen. De AEX handelde 0,7 procent lager op 419,76 punten, terwijl de AMX onder aanvoering van SBM Offshore 0,4 procent daalde.

"De plotselinge koerswinst van vrijdag was best heftig en een lagere koers vandaag lijkt daarop een logische reactie," aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Vrijdag won de AEX 3,2 procent op 422,80 punten. Op weekbasis sloot de Amsterdamse beurs evenwel ruim een procent in het rood. "Er zijn te weinig impulsen om dat verlies deze week goed te maken," verwacht Van Eerden.

Van Eerden voorziet dat het tot woensdag nog rustig blijft op de beurzen. "We sluiten een maand af en daarmee een kwartaal. Het wachten is nu op de bedrijfscijfers," aldus de vermogensbeheerder, die vanwege positieve economische ontwikkelingen "redelijk goede" cijfers verwacht.

Verder werd bekend dat de verkiezingen in Catalonië zondag zijn gewonnen door de zittende president Artur Mas. De Catalaanse president sprak volgens de Spaanse krant El Pais na de verkiezingsoverwinning van een "sterk mandaat" richting een afscheiding van Spanje. Ondanks de uitslag van zondag is het nog niet zeker dat het tot een daadwerkelijke afscheiding van Catalonië komt. Marktanalist Emile Cardon van Rabobank noemde de uitslag "minder overtuigend dan verwacht". Als gevolg van de verkiezingsuitslag zag Cardon de geëiste rendementen op Spaanse obligaties dalen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde maandag op 1,1195.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerde 5 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van TNT Express dat 0,6 procent hoger koerste.

Royal Dutch Shell won 0,2 procent. De Brits-Nederlandse oliereus liet maandag weten dat het stopt met zoeken naar olie en gas bij Alaska, mede vanwege hoge kosten voor het project en "uitdagende en onvoorspelbare" regels die gelden voor het boren in de regio. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers zal het besluit slechts beperkte gevolgen hebben voor Shell. "Als je bedenkt dat Shell jaarlijks 30 miljard dollar investeert in dergelijk onderzoeken, dan zijn de gevolgen van de totale afschrijving nog redelijk beperkt," aldus Van Beek.

Altice steeg rond de klok van elf uur 0,1 procent. De Britse zakenkrant Financial Times schreef dit weekend dat de Franse kabelaar een obligatieveiling heeft teruggeschroefd vanwege zorgen onder beleggers over de hoge schulden die Altice aangaat voor de overname van Cablevision.

Grootste daler bleek OCI met een verlies van 2,2 procent. Ook ASML kon met een min van 2,1 procent niet in de groene cijfers komen. ArcelorMittal leverde 2,1 procent in nadat Credit Suisse het koersdoel voor de staalreus verlaagde van 15,00 naar 10,50 dollar. Credit Suisse rekent voor dit jaar op een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 5,6 miljard dollar, terwijl ArcelorMittal zelf nog mikt op 6,0 miljard tot 7,0 miljard dollar.

In de AMX steeg SBM Offshore aanzienlijk met 15,8 procent, nadat het bekend maakte van het Braziliaanse Petrobras een voorlopige uitnodiging te hebben gekregen om weer deel te nemen aan aanbestedingen. Analisten reageerden positief. KBC Securities sprak van een doorbraak voor SBM Offshore en SNS Securities zette een koopaanbeveling op het fonds en rekent op slechts een beperkte boete van 150 miljoen dollar voor de oliedienstverlener in Brazilië.

De koers van Galapagos bleef vanwege het afketsen van een deal met AbbVie onder druk staan en noteerde 16,4 procent lager. Jefferies verlaagde het koersdoel voor het biotechbedrijf stevig van 73,00 naar 56,00 euro en Credit Suisse ging zelfs van 62,00 naar 46,00 euro. Verder had BE Semiconductor Industries een lastige ochtend met een koersdaling van 3,9 procent.

Onder de kleine fondsen steeg Ordina het hardst met 0,9 procent, gevolgd door Value8 met 0,8 procent. Kiadis Pharma gaf daarentegen 3,8 procent prijs.

Leren beleggen

Live koersen