Redactie ABM Financial News - Woensdag 9 september 2015, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag rond de klok van elf uur fors hoger nadat Wall Street de beurzen in Azië flink in de groene cijfers sloten.

"Azië sloot met hele sterke cijfers. Dit was stimulerend voor Europa vanochtend", aldus André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Ook analisten van Rabobank wezen naar Azië als aanjager voor de winsten op de Europese beurzen. "Beleggers krijgen steeds meer hoop nu de Chinese aandelenbeurzen niet verder dalen."

Koploper in Azië was vandaag de Japanse beurs, met een dagwinst van maar liefst 7,7 procent. Deze koerswinst volgde volgens analisten van Nomura na een zwakke reeks in Tokio en werd gevoed door uitspraken van de Japanse minister van Economische Zaken, die om meer fiscale stimuleringen vroeg.

Rabobank stelde dat de euro/dollar nauwelijks profiteerde van de verbetering van het sentiment op de financiële markten. Het muntpaar handelde op 1,1195.

De markt kijkt verder vandaag nog uit naar Apple, dat vanavond een media event heeft en vermoedelijk nieuwe producten zal lanceren.

Stijgers en dalers
Binnen een vrijwel geheel groen gekleurde AEX ging Altice aan kop met een koerswinst van 4,1 procent. Heineken koerste 2,8 procent hoger nadat de bierbrouwer een belang nam van 50 procent in het Amerikaanse Lagunitas Brewing Company. De aankoop is een interessante toevoeging voor de Amsterdamse bierbrouwer, maar heeft geen noemenswaardige impact op de winst, zo stelde analist Gerard Rijk van SNS Securities.

Gemalto steeg 1,8 procent nadat UBS het advies voor de Franse digitale beveiliger verhoogde van Verkopen naar Neutraal, maar wel het koersdoel verlaagde van 63,00 naar 61,00 euro.

In de Midkap was SBM Offshore in trek met een plus van 3,7 procent. Air France-KLM, dat een procent aandikte, vervoerde in augustus 1,4 procent meer passagiers. Hier droeg Transavia flink aan bij. Verder won Arcadis krap anderhalf procent nadat het een opdracht ontving om mee te werken aan de uitbreiding van de haven in het Franse Calais, waar voor het Nederlandse adviesbureau een bedrag van 20 miljoen euro mee gemoeid is.

De rode lantaarn werd gedragen door BAM Groep. De bouwer kelderde bijna zes procent. Ook IMCD werd afgestraft met een verlies van 3,6 procent, nadat grootaandeelhouder Bain Capital 4 miljoen aandelen verkocht tegen 31,00 euro per stuk.

Bij de kleinere fondsen ging Ballast Nedam volledig onderuit. De koers van de bouwer verloor 80 procent na een winstwaarschuwing en een verlaging van het overnamebod door Renaissance. Het overnamebod bedraagt na de winstwaarschuwing niet langer 1,55 euro per aandeel Ballast Nedam, maar slechts 0,30 euro. Wel liet Renaissance weten de eerder gemelde kapitaalinjectie van 30 miljoen euro te verhogen met nog eens 17,6 miljoen euro. Sectorgenoot Heijmans steeg 1,2 procent, ondanks een koersdoelverlaging door SNS Securities.

Leren beleggen

Live koersen