Redactie ABM Financial News - Donderdag 24 september 2015, 11:54 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdagochtend nipt in het rood in afwachting van richtinggevend nieuws. De AEX verloor 0,1 procent op 418,86 punten en de AMX daalde 0,6 procent.

"De markt borduurt voort op het negatieve sentiment van de afgelopen dagen", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management, die verwacht dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter vandaag zijwaarts "doorkwakkelt".

Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers weegt het Volkswagen schandaal daarnaast nog altijd op het sentiment, mede gelet "op de grote uitstraling van de sector". Verder staan de valuta van opkomende landen onder zware druk, waardoor westerse multinationals kampen met "valutaire tegenwind".

Uit Europa kregen beleggers inzicht in zowel het consumentenvertrouwen als het ondernemersvertrouwen in Duitsland, die elkaar tegenspraken. Waar de consumenten minder vertrouwen hebben, kijken ondernemers juist positiever vooruit.

Later vandaag kijkt de markt volgens Van Eerden nog uit naar Amerikaanse macro-economische cijfers, met onder meer de wekelijkse steunaanvragen. "Dit blijft een belangrijk cijfer voor de Federal Reserve en dus ook voor handelaren", aldus de vermogensbeheerder, die daarnaast ook uitkijkt naar een speech van voorzitter Janet Yellen van de Fed die in de avonduren op de rol staat.

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1197. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1185 en rond het slot van de Europese aandelenmarkten op woensdag stond er een stand van 1,1160 op de borden. Kort na het rentebesluit van de Federal Reserve vorige week donderdag noteerde de euro/dollar nog boven de 1,1400 grens.

Stijgers en dalers
In de AEX hielden de stijgers en dalers elkaar vrijwel in evenwicht, met Altice als grootste uitblinker. De kabelaar won krap drie procent nadat CEO Dexter Goei tegenover persbureau Bloomberg liet weten dat het bedrijf een pauze inlast bij het doen van overnames.

Verder deden ArcelorMittal en RELX goede zaken met een plus van twee procent. Aegon dikte anderhalf procent aan en kon hiermee profiteren van de koopaanbeveling door zakenbank Goldman Sachs met een koersdoel van 6,80 euro. Aanleiding voor de analisten van Goldman Sachs om een koopaanbeveling af te geven voor de Nederlandse verzekeraar was de sterk afgekomen koers. Aegon daalde dit jaar al krap 20 procent in waarde en is volgens de Amerikaanse zakenbank "een notoire underperformer".

Daarentegen gaf zwaargewicht Royal Dutch Shell 1,1 procent prijs, terwijl OCI met 2,2 procent de grootste daler was. Wolters Kluwer werd twee procent goedkoper nadat het aandeel ex-dividend noteerde en Delta Lloyd werd 1,8 procent lager verhandeld na een koersdoelverlaging door Goldman Sachs. De analisten van Amerikaanse zakenbank verlaagden de taxaties voor de verzekeraar "substantieel" en menen dat Delta Lloyd vers kapitaal zal moeten ophalen om de druk op de balans te verlichten, waardoor het belang van de zittende aandeelhouders verwatert.

In de Midkap bleven de fondsen dichter bij huis met BAM Groep, dat 1,4 procent aandikte, als koploper en BE Semiconductor Industries met een min van 1,7 procent als hekkensluiter.

Onder de kleinere fondsen viel Ordina in positieve zin op met een koerswinst van 2,8 procent, terwijl DPA Group 2,9 procent inleverde.

Het lokaal genoteerde Inverko verloor 16,0 procent na een ingelaste buitengewone aandeelhoudersvergadering, waar aandeelhouders wordt gevraagd in te stemmen met een verlaging van de nominale waarde van de aandelen zonder terugbetaling van het verschil en met een samenvoeging van aandelen en verhoging van het maatschappelijk kapitaal. Inverko wil de eigen vermogenspositie versterken door de uitgifte van nieuwe aandelen, om zo invulling te geven aan de groeistrategie.

Leren beleggen

Live koersen