Redactie ABM Financial News - Maandag 21 september 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek vooralsnog goed begonnen. De AEX noteerde rond half twaalf 1,3 procent hoger op 432,76 punten.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers zei vrijdag voor de camera van ABM Financial News positief te zijn over aandelen voor de komende maanden. De daling na het rentebesluit van de Federal Reserve noemde Smit "verrassend" en een goed instapmoment. Royal Dutch Shell zal volgens de marktvorser de komende periode herstellen en daarmee het Damrak op sleeptouw nemen.

Dit weekend bleek Syriza van Alexis Tsipras de Griekse verkiezingen te hebben gewonnen met ruim 35 procent van de stemmen. De overwinning van Tsipras was volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank conform verwachting. Hoewel Tsipras volgens Cardon niet altijd de meest betrouwbare gesprekspartner in Europa is geweest, is het wel positief dat er in Griekenland weer een regering is die daadwerkelijk achter de eerder gemaakte afspraken lijkt te staan.

Analist Mathias van der Jeugt van KNC noemde de verkiezingsuitslag positief nieuws voor de stabiliteit in Griekenland en op de markten in het algemeen.

"Nu Tsipras dan eindelijk zijn gewenste mandaat heeft, is het aan hem om de afspraken uit de bailout-deal door te voeren", zo stelde Cardon van Rabobank.

De beursagenda is vandaag aan de lege kant. Voorbeurs bleken de Duitse producentenprijzen opnieuw gedaald door een fikse afname van de energieprijzen. De Nederlandse huizenmarkt blijft herstellen en de Chinese ondernemer verloor aan vertrouwen.

Verder is er aandacht voor de plannen van Intertrust om een notering op het Damrak te krijgen en op de Duitse beurs staat Volkswagen flink onder druk vanwege een milieuschandaal in Amerika. Het aandeel leverde 21 procent in, waardoor de DAX 0,4 procent lager noteerde.

"Het pijnlijke van deze situatie is dat de verkoop van auto’s met dit type motor is stilgelegd in de VS", aldus analisten van Theodoor Gilissen Bankiers. Over de maanden van dit jaar tot en met augustus werd 6 procent van de voertuigen van de Volkswagen Group in Amerika verkocht.

De euro/dollar daalde en werd verhandeld op 1,1288.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen hoger, onder aanvoering van AkzoNobel met 2 procent. Louter Gemalto noteerde in het rood met een koersverlies van 0,8 procent.

In de AMX overheerste het groen ook de koersenborden. Koploper was Fagron met een koerswinst van 3,4 procent. Het handjevol dalers werd aangevoerd door Sligro Food Group met een verlies van 0,8 procent. Het aandeel noteert 0,40 euro ex-dividend.

In de AScX gingen Docdata en KAS Bank aan kop met koerswinsten van circa 1,5 procent. De grootste daler was Neways Electronics met een verlies van 3,0 procent.

In de lokale lijst was de aandacht vooral gericht op Batenburg Techniek, dat 26,9 procent meer waard werd op 19,16 euro. VP Exploitatie verhoogde het belang in Batenburg naar ruim 35 procent en zal daarom een verplicht bod uitbrengen op het fonds. De beoogde prijs van 19,50 euro per aandeel noemde analist Johan van den Hooven van SNS Securities een onderwaardering van Batenburg. De analist gelooft ook niet dat VPE echt graag Batenburg wil overnemen.

Leren beleggen

Live koersen