Redactie ABM Financial News - Vrijdag 25 september 2015, 11:42 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagochtend fors hoger en herstelde daarmee van het stevige verlies van donderdag. De AEX won maar liefst 2,5 procent op 420,06 punten.

"De sterkste impuls voor de markt was de toespraak van [Janet] Yellen gisteravond", aldus vermogensbeheerder Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer.

Voorzitter van de Federal Reserve zei dat de meeste centraal bankiers, inclusief zijzelf, verwachten dat de rente dit jaar voor het eerste zal worden verhoogd, gevolgd door een "geleidelijk tempo van verkrappen".

"Dit was een waarschuwing voor diegenen in de markt die denken dat het besluit om in september niet te verhogen een beweging was naar een eindeloze vertraging van een renteverhoging", aldus analisten van KBC.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van "een weinig verrassende bevestiging" dat de Fed nog dit jaar de trekker overhaalt voor een eerste renteverhoging. Yellen trachtte met haar speech volgens Marey de "twijfels in de markt" over een eerste renteverhoging weg te nemen.

Beleggers kijken vandaag volgens Plaizier met name uit naar groeiraming in Amerika over het tweede kwartaal. "Het is de derde raming, dus nu krijgt de markt definitief te weten hoe de economie er voor staat", aldus de vermogensbeheerder, die tevens het Amerikaanse consumentvertrouwen een belangrijk agendapunt noemde voor vandaag.

De euro/dollar noteerde vrijdag 0,6 procent lager op 1,1120.

Stijgers en dalers
Binnen een overwegend groene hoofdindex nam Aegon de leiding met een koerswinst van 2,7 procent, op gevolgd door Altice, dat 2,6 procent won. De verzekeraar nam via dochterbedrijf Transamerica de activiteiten op het vlak van pensioenadministratie van het Amerikaanse Mercer over. Deze overname vergroot de schaalbaarheid en de winstgevendheid op termijn van het Amerikaanse pensioenplatform van Aegon, aldus analist Marcell Houben van SNS Securities. Verder gaf Morgan Stanley een initieel Overwogen advies af op de Nederlandse verzekeraar. Aegon is volgens de Amerikaanse zakenbank te laag gewaardeerd en is daarbij positief gestemd over de ontwikkeling van het dividend in de komende jaren. Sectorgenoot Delta Lloyd won 3,6 procent. Analisten van Morgan Stanley zetten een initieel Houden advies op de verzekeraar met een koersdoel van 8,90 euro.

Verder steeg indexzwaargewicht Unilever 2,3 procent nadat Berenberg het advies voor het fonds verhoogde naar Kopen. Volgens analisten van de Duitse zakenbank is het aandeel Unilever inmiddels te goedkoop gewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten, en dit biedt kansen. Daarbij levert het voedingsmiddelenconcern, ondanks een valutaire tegenwind en inflatiedruk "een consistente positieve groei van de winst per aandeel", aldus de marktvorsers.

Alleen TNT Express kon niet meeliften op positieve sentiment en werd 0,3 procent lager verhandeld. Op het fonds ligt een overnamebod van FedEx.

In de Midkap hield een slechts een klein groepje fondsen het hoofd niet boven water. Zo verloren en Ten Cate en Fagron een paar tienden van een procent en was Galapagos hekkensluiter met een daling van 1,2 procent.

Daarentegen was BE Semiconductor Industries de uitblinker met een plus van maar liefst twaalf procent na de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma. Donderdag verloor de het aandeel nog krap zes procent aan beurswaarde.

Bij de kleinere fondsen ging BeterBed, dat 4,4 procent won, aan kop en was Macintosh Retail Group hekkensluiter met een verlies van 1,6 procent.

Het lokaal genoteerde Kardan verloor een procent nadat het donderdag nabeurs meldde dat de verkoop van het resterende belang in Kardan Water opnieuw vertraging oploopt.

Het aandeel AND International koerste 15,6 procent hoger nadat het voorbeurs een licentie overeenkomst met een Amerikaanse partij aankondigde. Hoeveel geld er gemoeid is met de overeenkomst, dat maakte AND niet bekend. Wel liet de kaartenmaker weten voor dit jaar op "sterke omzetgroei" te rekenen dankzij de overeenkomst.

Leren beleggen

Live koersen