Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 september 2015, 15:01 uur

Wall Street is op weg naar een lagere opening na een gemengd banenrapport. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index noteerden een half uur voor opening ruim een procent in het rood.

In augustus kwamen er 173.000 banen bij, flink minder dan de meer dan 200.000 banen waarop de markt rekende. De groei over de voorgaande maanden werd evenwel opwaarts bijgesteld, en de werkloosheid daalde van 5,3 naar 5,1 procent. Daarmee zit de werkloosheid binnen de 5,0 tot 5,2 procent die de Fed hanteert als doelstelling. "Dat deel is gehaald", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Het gemiddelde uurloon steeg met 0,08 dollar naar 25,09 dollar. "Op jaarbasis 2,2 procent", aldus Marey, die dit onvoldoende vindt, wijzend op de 3 tot 4 procent die de Federal Reserve voor ogen heeft.

Marey sprak van een "gemengd rapport" met per saldo een licht positieve toon, dat vermoedelijk weinig aan de opstelling binnen de Fed zal veranderen. Zowel de haviken als de duiven vinden volgens de marktanalist van Rabobank een bevestiging van hun mening in het rapport.

Met name over de inflatie zijn er vermoedelijk binnen de Fed volgens Marey nog te veel twijfels om al in september de rente te verhogen. Daarbovenop komt ook nog eens de onrust over China. Rabobank verwacht echter wel dat de Fed nog dit jaar de rente zal verhogen en rekent hiervoor op december.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1142. Olie werd iets goedkoper. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate koerste 0,4 procent lager op 46,57 dollar en een vat Brent olie leverde 0,5 procent in op 50,45 dollar.

Apple, Google, Adobe en Intel hebben voor 415 miljoen dollar een schikking getroffen nadat de vier techbedrijven werden beschuldigd van kartelvorming. De vier grootmachten zouden in het verleden hebben afgesproken geen personeel bij elkaar weg te kapen om zo een salarisoorlog te voorkomen. Dit kwam naar buiten door het achterhalen van een mailwisselingen tussen de topmannen van Google en Apple in de tweede helft van het vorige decennium.

Slotstanden
De Dow Jones index won donderdag 0,1 procent op 16.374,76 punten, de breder samengestelde S&P500 index eindigde eveneens 0,1 procent hoger op 1.951,12 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,3 procent in op 4.733,50 punten.

Leren beleggen

Live koersen