Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 september 2015, 13:18 uur

De Amerikaanse dollar is onder druk komen staan door de gematigde toon van de Federal Reserve. Dit schreef analist Roy Teo van ABN AMRO vrijdag.

De Fed handhaafde donderdagavond de rente op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent en herhaalde dat het gerechtvaardigd is om de rente te verhogen als de arbeidsmarkt nog iets verder verbetert en er een redelijke mate van zekerheid is dat de inflatie op termijn weer stijgt naar de gewenste 2 procent. Daarmee was de bewoording van de Fed gelijk aan die van het vorige rentebesluit.

Volgens ABN AMRO maakte de Fed een pas op de plaats vanwege "de recente internationale ontwikkelingen". Daarnaast maakte de centrale bank zich volgens de marktvorsers zorgen over de verkrapping op de financiële markten en het effect daarvan op de economische bedrijvigheid.

"De deur werd echter opengelaten voor een eerste renteverhoging later dit jaar", aldus Teo.

ABN AMRO rekent er op dat de Fed in december wel de trekker overhaalt, als de wereldwijde risico’s zijn afgenomen en de Amerikaanse economie verder aantrekt.
Aangezien de markt de renteverwachtingen terugschroefde, kwam er na het rentebesluit druk op de dollar. Desalniettemin blijft Teo positief over de dollar.

"Als de Fed inderdaad in december, zoals wij verwachten, de eerste rentestap zet, dan ligt een stijging van de dollar en de Amerikaanse rentes in het verschiet", zo stelde de analist van ABN AMRO.

Daarbij komt volgens Teo dat de Europese Centrale Bank mogelijk zal besluiten het huidige programma van kwantitatieve verruiming uit te breiden, hetgeen volgens de analist de euro/dollar zal drukken.

ABN AMRO voorziet daarom nog altijd pariteit tussen de dollar en de euro aan het einde van dit jaar. Pas in de loop van het tweede kwartaal 2016 zal de euro/dollar weer stijgen, maar bescheiden naar 1,05.

De euro/dollar werd vrijdag verhandeld op 1,1425.

Leren beleggen

Live koersen