Redactie ABM Financial News - Dinsdag 25 augustus 2015, 14:57 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag in navolging van de Europese aandelenmarkten een flink herstel tegemoet. Futures op de Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteerden een half uur voor de openingsbel tot 2,9 procent hoger.

"De Chinese overheid is nog steeds zeer gemotiveerd om de economie aan te zwengelen", wees André van Eerden van Aberfeld Asset Management op de renteverhoging door de Chinese centrale bank. Deze maatregel is volgens de vermogensbeheerder gedaan uit "angst dat het economische herstel niet doorzet".

De Chinese centrale bank besloot dinsdag om de rente voor de vijfde keer sinds november 2014 te verlagen. Ook de kapitaaleisen voor banken werden versoepeld door de centrale bank, om voldoende liquiditeit en een stabiele groei van kredietverstrekking te genereren.

De rentestap kreeg volgens vermogensbeheerder Van Eerden in zowel Europa als in de Verenigde Staten een "positief onthaal" op de financiële markten.

De euro/dollar werd 1,3 procent lager verhandeld op 1,1472. Volgens Rabobank daalde het muntpaar na een beter voorziene Duitse Ifo-index en de renteverlaging in China. Olie toonde herstel na de enorme dalingen van de afgelopen weken. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,5 procent op 39,56 dollar en een vat Brent olie werd 3,2 procent duurder op 44,07 dollar.

De agenda is voor vanmiddag goed gevuld. Beleggers krijgen inzicht in de ontwikkeling van de huizenmarkt met onder meer de prijzen en het aantal nieuwe verkopen. Verder staat de voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector op de rol en de gemoedstoestand van de Amerikaanse consument.

Woensdag volgen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en op donderdag staan de Amerikaanse groeiramingen over het tweede kwartaal op de agenda. Cijfers over de ontwikkeling van de inflatie in Amerika vormen deze week het slotstuk.

Verder staat voor donderdag tot en met zaterdag de jaarlijkse bijeenkomst van de Federal Reserve in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".

Bedrijfsnieuws
Best Buy overtrof in het tweede kwartaal van 2015 de eigen verwachtingen. De omzet steeg met 0,8 procent van 8.459 miljoen naar 8.528 miljoen dollar, terwijl de elektronicaketen aanvankelijk nog mikte op een vlakke tot lage enkelcijferige omzetdaling. De vergelijkbare omzet steeg afgelopen kwartaal met 3,8 procent op jaarbasis. Het aandeel Best Buy steeg in de elektronische handel voorbeurs liefst 14,8 procent.

Toll Brothers zag in het afgelopen kwartaal de winst en omzet dalen, en scherpte de verwachtingen voor heel het boekjaar licht neerwaarts aan. De omzet nam in het afgelopen kwartaal af van 1.057 miljoen naar 1.028 miljoen dollar. Onder de streep restte een nettowinst van 67 miljoen, tegenover 98 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Toll Brothers scherpte de eerder afgegeven outlook voor dit jaar aan van 5.300 tot 5.900 op te leveren huizen naar 5.350 tot 5.650 woningen. Het aandeel Toll Brothers stevent af op een 0,5 procent lagere opening.

Slotstanden
De S&P 500 index kelderde maandag 3,9 procent naar 1.893,24 punten, de Dow Jones index verloor 3,6 procent op 15.871,28 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent lager op 4.526,25 punten. Ook de vier voorgaande handelsdagen sloot Wall Street al in het rood.

Leren beleggen

Live koersen