Redactie ABM Financial News - Woensdag 5 augustus 2015, 14:54 uur

Wall Street gaat naar verwachting beduidend hoger van start na enkele verliessessies op rij. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq noteerden een half uur voor opening tot een procent hoger.

Voorbeurs bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker dat er in juni 185.000 banen bijkwamen, flink minder dan de naar beneden bijgestelde 229.000 in juni. Ook de groei voor mei werd verlaagd, met 6.000 naar 197.000.

"Dit was erg matig", aldus marktanalist Philip Marey over het banenrapport.

Aangezien de Federal Reserve het liefst een minimale groei van 200.000 banen per maand ziet, zal een lager cijfer volgens Marey tot twijfel leiden bij de centrale bank om de rente te verhogen.

Voorzitter Dennis Lockhart van de Atlanta Fed zei dinsdagavond juist nog dat de Fed de rente al in september zou kunnen verhogen. "Het comité van de Fed bestaat echter grotendeels uit duiven, terwijl Lockhart meer in het midden kan worden geplaatst", aldus Rabobank.

Vanmiddag stelde centraal bankier Jerome Powell van de Fed evenwel nog geen beslissing te hebben genomen over een eventuele verhoging in september. Net als Lockhart geldt Powell volgens Marey als een centrist binnen de Fed.

Rabobank verwacht dat de Fed pas in december voor het eerste de rente zal verhogen.

Het handelstekort van Amerika liep daarnaast in juni op naar krap 44 miljard dollar. Terwijl de import steeg, daalde de export juist licht.

Het wachten is nu op de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector. Eerder werd al bekend dat het groeitempo van de dienstensector in de eurozone in juli iets afnam, nadat met name de Franse dienstensector er in juli minder goed bijlag dan een maand eerder. Ook in Japan daalde het groeitempo, terwijl deze in China juist aantrok.

De euro/dollar noteerde woensdag een half procent lager op 1,0904. Olie werd in aanloop naar de publicatie van de wekelijkse voorraden duurder en een september-future op een vat Brent steeg weer tot boven de 50 dollar.

Bedrijfsnieuws
Time Warner boekte afgelopen kwartaal zowel meer omzet als winst, gedreven door de prestaties bij Turner en Warner Bros. De outlook voor dit jaar werd herhaald. Beleggers reageerden mat op de cijferpublicatie van de mediagigant.

Verder liet Walt Disney dinsdag nabeurs weten zowel meer omzet als winst te hebben geboekt in het tweede kwartaal. De omzet steeg op jaarbasis van 12,5 miljard naar 13,1 miljard dollar. Het entertainmentbedrijf verlaagde evenwel ook de winstverwachting voor heel dit jaar. Beleggers reageerden teleurgesteld en zetten het aandeel in de elektronische handel voorbeurs ruim 8 procent lager.

Ook Liberty Global opende gisteren al de boeken. De eigenaar van onder meer kabelaar Ziggo boekte in het tweede kwartaal van 2015 een lagere omzet, maar herhaalde wel de doelstellingen voor heel dit jaar.

Nabeurs zijn de ogen vooral gericht op de cijfers van Tesla.

Slotstanden Wall Street
De Dow Jones index verloor dinsdag 0,3 procent op 17.550,69 punten, de breder samengestelde S&P 500 leverde 0,2 procent in op 2.093,32 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 5.105,55 punten.

Leren beleggen

Live koersen