Redactie ABM Financial News - Donderdag 6 augustus 2015, 14:59 uur

Wall Street gaat naar verwachting licht hoger van start. Futures noteerden een half uur voor opening circa 0,1 procent in het groen.

Voorbeurs bleken de wekelijkse steunaanvragen met 3.000 gestegen naar 270.000. Na het teleurstellende banenrapport op woensdag van loonstrookjesverwerker ADP is het nu vooral wachten op het officiële rapport van vrijdag.

Volgens ADP kwamen er in juli 185.000 banen bij. Een groeicijfer vrijdag van meer dan 200.000 leidt volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO waarschijnlijk tot een eerste renteverhoging door de Federal Reserve in september. Indien de groei onder de 200.000 ligt dan meent marktanalist Philip Marey van Rabobank dat dit voor twijfel zal zorgen binnen de Fed om de rente al in september te verhogen. Vooralsnog mikt Rabobank op een eerste renteverhoging in december.

De euro/dollar werd donderdag vrijwel vlak verhandeld op 1,0885. De euro/Britse pond steeg daarentegen naar 0,7013 nadat de Bank of England de rente onveranderd hield. Het rentebesluit werd genomen met een ruime meerderheid van 8 tegenover 1. Dit betekent dat de rente op 0,50 procent blijft staan. Louter centraal bankier Ian McCafferty opteerde voor een verhoging van de rente met 0,25 procentpunt. Dat slechts een lid tegenstemde, verraste volgens Rabobank. Volgens de bank hielden beleggers rekening met tenminste twee tegenstemmers.

Olie werd donderdag goedkoper. Een september-future op een vat West Texas Intermediate daalde een procent en Brent olie werd een half procent goedkoper.

Verder opende Tesla Motors woensdag nabeurs al de boeken over het tweede kwartaal. Ondanks een fikse omzetstijging liep ook het verlies op. CEO Elon Musk sprak van "een erg sterke start van een erg belangrijk jaar" voor Tesla. De fabrikant van elektrische auto's werd iets voorzichtiger over het gehele jaar. In plaats van circa 55.000 exemplaren van het Model S en X af te leveren, mikt de fabrikant nu op 50.000 tot 55.000 exemplaren. Dit is onder meer te danken aan de uitdagingen die de fabrikant ondervindt met de productie van de nieuwe X. Het aandeel Tesla verloor in de elektronische handel voorbeurs ruim 6 procent.

Verder meldde Pershing Square van Bill Ackman een belang van 7,5 procent te hebben opgebouwd in voedingsmiddelenbedrijf Mondelez International. Mondelez lijkt 8 procent hoger te openen.

Nabeurs staan de cijfers van Groupon nog op de rol.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor woensdag 0,1 procent op 17.540,61 punten, terwijl de S&P 500 0,3 procent hoger sloot op 2.099,84 punten en de Nasdaq 0,7 procent won op 5.139,95.

Leren beleggen

Live koersen