Redactie ABM Financial News - Vrijdag 28 augustus 2015, 15:08 uur

Wall Street gaat vrijdag vermoedelijk lager openen. Een half uur voor de opening noteerden de futures op de Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq tot 0,7 procent in het rood.

Donderdag sloten de Amerikaanse beurzen nog fors hoger, waarmee een vervolg werd gegeven aan het positieve sentiment van woensdag. "Maar na het hogere slot, gingen de futures al meteen weer naar beneden," aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. "Na een volatiele week lijkt iedereen vandaag te snakken naar wat minder beweging."

Vrijdag werd bekend dat de Amerikanen in juli meer hebben uitgegeven, maar dat het inkomen harder steeg. De uitgaven stegen met 0,3 procent op maandbasis, terwijl de inkomsten met 0,4 procent stegen. In juni lagen de uitgaven 0,3 procent en de inkomens 0,4 procent hoger. "De cijfers waren volgens verwachting en zullen van weinig invloed zijn op Wall Street," aldus Schutte.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag vlak op 1,1245. Olie noteerde in het rood, waarmee het stevige herstel van de afgelopen dagen geen vervolg kreeg. Aanvankelijk noteerden de olieprijzen vrijdag nog in het groen, wat volgens econoom Hans van Cleef van ABN AMRO te danken was aan winstnemingen op shortposities. De prijzen zijn volgens de econoom evenwel nog altijd laag als gevolg van de "te ver doorgeschoten" markten. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,3 procent naar 42,04 dollar en een vat Brent werd 1,2 procent goedkoper op 46,97 dollar.

Bedrijfsnieuws
De Amerikaanse toezichthouder National Labor Relations Board heeft bepaald dat vakbonden zowel met de uitzender als de onderneming waar de uitzendkracht komt te werken, mag onderhandelen. "De regelgeving heeft vooral effect op ondernemingen met een grote franchise-organisatie doordat zij nu verantwoordelijk worden voor het personeelsbeleid van de franchise. Ook bedrijven die veel gebruik maken van subcontractors en tijdelijke employees kunnen worden geconfronteerd met hogere kosten en mogelijk voorzichtiger worden met het aannemen van tijdelijk personeel", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers.

Slotstanden
De Dow Jones index won donderdag 2,3 procent op 16.654,77 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 2,4 procent naar 1.987,66 punten en technologiebeurs Nasdaq koerste 2,5 procent hoger op 4.812,71 punten.

Leren beleggen

Live koersen