Redactie ABM Financial News - Woensdag 19 augustus 2015, 14:58 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag waarschijnlijk lager van start als gevolg van aanhoudende zorgen onder beleggers over China.

Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteren een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het rood.

De Chinese beurzen maakten woensdag gedurende de handelsdag volgens Albert Buysing Damste van ABN AMRO "voor de tweede dag op rij een forse tik naar beneden". De Shanghai Compositie sloot woensdag uiteindelijk evenwel op een plus van 1,2 procent. De handelaar van ABN AMRO meent dat de markt kijkt in hoeverre China in gaat grijpen om de markten te ondersteunen, aangezien de beurzen "zonder interventie fors omlaag" gingen. Dit baart beleggers zorgen, aldus Buysing Damste.

Vorige week stelde China de marge van de muntwaarde yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar neerwaarts bij met bijna 2 procent om zo de export te stimuleren en hiermee de economie aan te jagen. Dit werd door beleggers volgens ABN AMRO gezien als antwoord op een "veel sterkere verzwakking van de Chinese economie" dan eerder voorzien. Volgens ABN AMRO was dit evenwel een "overtrokken" reactie. Ook de Chinese centrale bank liet weten dat er "geen economische basis" bestond voor een verdere depreciatie van de yuan.

Beleggers kregen uit de Verenigde Staten voorbeurs cijfers over de inflatie te verwerken. In juli stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent op maandbasis na een plus van 0,3 procent in juni. Economen van zowel ING als Nomura mikten in aanloop naar de nieuwste inflatiecijfers nog op een groei van de consumentenprijzen in juli met 0,2 procent op maandbasis.

Later vandaag staan nog de wekelijkse olievoorraden op de agenda. De meeste aandacht zal evenwel uitgaan naar de notulen van de Fed.

Daarbij zal de markt uitkijken of er uit de notulen valt op te maken of de Fed geneigd is de rente in september te verhogen. Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO verwacht dat de Amerikaanse centrale bank in september voor het eerst de rente verhoogd, en vervolgens om de andere vergadering opnieuw verhoogt.

"Het trage tempo van deze verhogingen heeft te maken met verwachte opwaartse druk op de dollar, omdat de Fed ver voorligt op andere centrale banken", zo beargumenteerde Cabezas. ABN AMRO verwacht dat er eind 2015 pariteit is tussen de euro en de dollar.

Woensdag noteerde de euro/dollar vrijwel onveranderd op 1,1023. De prijs voor een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,6 procent naar 42,85 dollar en een vat Brent werd 0,3 procent goedkoper op 48,74 dollar.

Edelmetalen goud en zilver noteerden respectievelijk 0,3 en 0,7 procent in het groen.

Bedrijfsnieuws
Target Corporation heeft de winstdoelstelling voor dit jaar voor de tweede maal verhoogd na een forse winststijging in het afgelopen kwartaal. Op een 2,8 procent hogere omzet van 17,4 miljard dollar steeg de nettowinst van Target in het tweede kwartaal van 234 miljoen naar 753 miljoen dollar. Vanwege de hoger uitgevallen kwartaalwinst mikt Target voor heel dit jaar niet langer op een aangepaste winst per aandeel van 4,50 tot 4,65 dollar, maar van 4,60 tot 4,75 dollar. Beleggers reageerden verheugd op de resultaten en het aandeel noteerde voorbeurs 3,7 procent hoger.

Staples ging in het afgelopen kwartaal gebukt onder negatieve wisselkoerseffecten, wat leidde tot een 5,4 procent lagere omzet van 4,94 miljard dollar. Exclusief de wisselkoersefecten en de invloed van het sluiten van winkels kwam de omzet 0,7 procent hoger uit. Verder werd de winst gehalveerd tot 36 miljoen dollar. Staples werkt toe naar een 0,7 procent lagere opening.

Lowe's Companies realiseerde in het tweede kwartaal een 4,5 procent hogere omzet van 16,6 miljard dollar, wat resulteerde in een groei van de nettowinst met 8,4 procent tot 1.126 miljoen dollar. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 4,3 procent. Lowe's stevent evenwel af op een 1,1 procent lagere opening.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor dinsdag 0,2 procent op 17.511,34 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 0,3 procent in op 2.096,92 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde zelfs 0,6 procent in het rood op 5.059,35 punten.

Leren beleggen

Live koersen