Redactie ABM Financial News - Donderdag 20 augustus 2015, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk met verlies van start. Futures op de Dow Jones, de S&P 500 en Nasdaq index noteerden ruim een half uur voor opening iets meer dan een half procent lager.

Woensdagavond kwam de Federal Reserve met de notulen van het laatste rentebesluit. De meeste centraal bankiers meenden dat het moment voor een eerste renteverhoging nog niet daar is, maar dat deze wel nadert.

Een rem op de verhoging is vooralsnog de ontwikkeling van de inflatie. Volgens sommige bankiers is er niet voldoende zekerheid dat de inflatie op termijn weer naar de twee procent beweegt.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank stelde op basis van de notulen dat een eerste verhoging in september er vermoedelijk niet in zit. "Er lijkt nog geen consensus te zijn, met name vanwege de inflatie", aldus Marey, die verwacht dat de ontwikkelingen na de laatste monetaire vergadering de twijfels onder de centraal bankiers alleen maar verder hebben doen toenemen.

Econoom Alberto Gallo van RBS houdt het evenwel nog altijd op een eerste renteverhoging in september, ondanks dat inmiddels nog maar 36 in plaats van een eerdere 48 procent van de markt op september mikt voor een eerste verhoging.

Beleggers kunnen vandaag verder een redelijk gevulde agenda tegemoet zien. Voorbeurs werd al bekend dat de wekelijkse steunaanvragen met 4.000 stegen. Later vanmiddag volgen nog de bestaande huizenverkopen in juli. Ook krijgen beleggers de leading indicators van juli en de Philadelphia Fed Index van augustus voorgeschoteld. Verder komt Hewlett-Packard nabeurs met de cijfers over het afgelopen kwartaal.

In Europa staan de aandelenmarkten vandaag over de brede linie in het rood, nadat de Aziatische markten vanochtend ook flink lager koersten. Vooral de Chinese beurs kreeg weer flinke klappen en leverde 3,4 procent in. Fondsmanager Corne van Zeijl wees op de sterke afname van de Chinese autoverkopen, "een veeg teken".

Onder aanvoering van de "sombere stemming" op de Chinese beurzen dreigt augustus volgens Rabobank nu al een teleurstellende maand te worden.

Donderdag noteerde de euro/dollar 0,3 procent hoger op 1,1161, nadat het muntpaar woensdag al tot boven de 1,11 steeg na de publicatie van de notulen van de Fed. De prijs voor een september-future op een vat West Texas Intermediate steeg met 0,4 procent op 40,95 dollar en een vat Brent daalde 0,6 procent tot 46,88 dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor woensdag 0,9 procent op 17.348,73 punten, de breder samengestelde S&P 500 Index leverde 0,8 procent in op 2.079,61 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,8 procent goedkoper op 5.019,05 punten.

Leren beleggen

Live koersen