Redactie ABM Financial News - Vrijdag 14 augustus 2015, 15:01 uur

De Amerikaanse beurzen zullen vrijdag vermoedelijk met een licht verlies starten. Ruim een half uur voor opening noteerden de futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq index tot circa 0,3 procent lager.

“Na enkele rustige beursdagen, zal ook vandaag weinig spannends gebeuren,” aldus Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. De vermogensbeheerder wees op de relatieve rust op de aandelenmarkten in China, een stabiele situatie omtrent Griekenland en het uitblijven van grote uitslagen in de olieprijs.

Vermeulen noemde enkel het groeitempo van de Europese economie “tegenvallend”. Uit cijfers van Eurostat bleek vanochtend dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal steeg, maar wel in een iets lager tempo dan in het vorige kwartaal. Het bruto binnenlands product dikte in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent op kwartaalbasis aan en met 1,2 procent op jaarbasis. Vermeulen betreurde het dat het groeitempo niet verder doorzette. Het muntpaar euro/dollar reageerde nauwelijks en werd op 1,1149 verhandeld.

Voorbeurs bleek reeds dat de Amerikaanse producentenprijzen in juli stegen, maar minder hard dan in de voorgaande maanden. Volgens cijfers van het ministerie van Arbeid namen de producentenprijzen met 0,2 procent toe ten opzichte van de vorige maand. Daarmee was de groei wel minder sterk dan in de voorgaande maanden.

Verder staan vandaag nog de cijfers over de Amerikaanse industriële productie in juli op het programma en rapporteert de Universiteit van Michigan over de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen in Amerika.

Olie liet een wisselend beeld zien vrijdag. Een september-future op een vat West Texas Intermediate werd 0,3 procent goedkoper op 42,09 dollar, terwijl een vat Brent 0,2 procent duurder werd naar 49,30 dollar.

Bedrijfsnieuws
Applied Materials boekte in het afgelopen kwartaal bijna 10 procent meer omzet op 2,49 miljard dollar, wat resulteerde in een 9 procent hogere nettowinst van 329 miljoen dollar. CEO Gary Dickerson liet zich tevreden uit over de resultaten van het afgelopen kwartaal. Beleggers zetten het aandeel evenwel bijna een procent lager in de elektronische handel.

JC Penney bracht in het tweede kwartaal het verlies verder terug, mede dankzij een stijgende omzet. De omzet nam 2,7 procent toe tot 2,9 miljard dollar, terwijl het nettoverlies met 20 procent op jaarbasis werd teruggedrongen naar 138 miljoen dollar. De warenhuisketen liet de omzetverwachting voor dit jaar onveranderd, maar liet zich wel positiever uit over de winstontwikkeling. Het aandeel zal vermoedelijk zo'n 5 procent hoger openen.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot donderdag vrijwel onveranderd op 17.408,25 punten, de S&P500 index daalde 0,1 procent op 2.083,39 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,2 procent naar 5.033,56 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney