Redactie ABM Financial News - Donderdag 27 augustus 2015, 15:02 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, waarmee een vervolg wordt gegeven aan het positieve sentiment op woensdag.

Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteerden een half uur voor de start van de handel tot 1,2 procent hoger. Wall Street veerde woensdag met name tegen het einde van de handelssessie op, na een verliesreeks van zes handelsdagen op rij. Met een plus van circa vier procent op dagbasis zette de Dow Jnes de grootste winst in vier jaar tijd neer.

Voorbeurs bleek de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal flink hoger uitgevallen. Terwijl in een vorige raming de groei nog 2,3 procent bedroeg, werd deze raming vandaag bijgesteld naar 3,7 procent. In de eerste drie maanden groeide de Amerikaanse economie nog slechts met 0,6 procent.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees op de bedrijfsinvesteringen als belangrijke oorzaak van de opwaartse bijstelling. In de eerste raming daalden de investeringen nog met 0,6 procent, maar in de raming van vandaag was er sprake van een stijging van 3,2 procent. "Dit suggereert dat de negatieve impact van de sterke dollar en de lage olieprijs op de bedrijfsinvesteringen al in het tweede kwartaal vervaagden", aldus Marey.

De bijgestelde groei in combinatie met de eerder deze week bekend gemaakte stijging van de orders voor duurzame goederen van 2,0 procent in juli geven volgens Marey aan dat de bedrijfsinvesteringen "weer op het goede spoor" zijn.

Rabobank rekent op een eerste renteverhoging door de Federal Reserve in december. De huidige ontwikkeling van het prijspeil maakt dat september volgens Marey te vroeg komt voor de Fed. De groei van de economie zal evenwel nog dit jaar leiden tot een eerste verhoging, zo voorziet de marktanalist.

Vandaag gaat de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole van start. Centraal bankier Esther George van de Kansas City Fed zei tegenover zakenzender CNBC in de huidige turbulentie op de markten geen reden te zien om niet beginnen met het normaliseren van het monetaire beleid. Wel zorgt de huidige onrust volgens George voor een "gecompliceerder" plaatje.

Daarnaast daalden de wekelijkse steunaanvragen vandaag met 6.000 tot 271.000 en later vanmiddag volgen nog de aanstaande huizenverkopen over juli.

Het muntpaar euro/dollar koerste donderdag een half procent lager op 1,1252. De olieprijzen gaven donderdag een vervolg aan het ingezette herstel. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,8 procent naar 40,05 dollar en een vat Brent werd 3,8 procent duurder op 44,79 dollar.

Tiffany & Co zal met een stevig verlies openen. De juweliersketen maakte voorbeurs bekend afgelopen kwartaal flink last te hebben ondervonden van de dure dollar. In plaats van een "minimale" winstgroei rekent Tiffany & Co voor dit jaar op een winstdaling van 2 tot 5 procent.

Slotstanden
De Dow Jones index won woensdag 4,0 procent op 16.285,51 punten en de S&P 500 sloot 3,9 procent hoger op 1.940,51 punten. Technologiebeurs Nasdaq vlagde 4,2 procent hoger af op 4.697,54 punten.

Leren beleggen

Live koersen