Redactie ABM Financial News - Maandag 31 augustus 2015, 14:49 uur

Wall Street gaat op de laatste dag van de maand vermoedelijk met verlies van start. Een half uur voor opening noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index tot een procent lager. Augustus lijkt te worden afgesloten met een verlies van zo'n 6 procent.

Het belooft een rustige dag te worden met een vrijwel lege beursagenda en de beurs van Londen dat de deuren gesloten houdt. Beleggers kijken nog uit naar de Chicago inkoopmanagersindex, die kort na opening van de beurs wordt gepubliceerd.

De beurzen hebben volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank te kampen met de ontwikkelingen in China en een "teleurstellende Jackson Hole". Volgens Cardon berichtte Bloomberg dat de Chinese centrale bank wil proberen om in de komende dagen de beurs wat meer te ondersteunen. "Het nieuws werd niet beloond op de Aziatische beurzen," concludeerde de marktanalist.

Cardon noemde verder de uitkomsten van Jackson Hole teleurstellend. "De deur voor een renteverhoging in september blijft openstaan, terwijl beleggers hadden gehoopt dat een renteverhoging helemaal van de baan zou zijn."

Econoom Piet Lammens van KBC verwacht aan het einde van de week meer te weten over een eventuele renteverhoging in september. Lammens kijkt vooral uit naar de ontwikkeling van de inkoopmanagersindexen en het banenrapport. "Bij sterke cijfers kan de balans naar een renteverhoging overslaan terwijl de balans bij ontgoochelingen naar uitstel zal hellen."

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1227. Vrijdagavond bij het sluiten van Wall Street handelde het muntpaar op 1,1190.

De eind vorige week sterk opgelopen olieprijs krijgt vandaag geen vervolg. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde maandag 2,3 procent naar 44,14 dollar en een vat Brent werd zelfs 2,7 procent goedkoper op 48,71 dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor vrijdag 0,1 procent op 16.643,01 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won juist 0,1 procent op 1.988,87 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 0,3 procent in de plus op 4.828,33 punten.

Leren beleggen

Live koersen