Redactie ABM Financial News - Woensdag 5 augustus 2015, 17:02 uur

Fugro heeft de omzet in de eerste helft van 2015 licht zien dalen, maar het bedrijfsresultaat juist zien aantrekken. Dit verwachten analisten gepolst door ABM Financial News.

De omzet kwam volgens een viertal geraadpleegde analisten uit op 1.154 miljoen euro. Dit leverde een bedrijfsresultaat (EBIT) op van 51 miljoen euro.

In de eerste helft van 2014 lag de omzet nog op 1.187 miljoen euro met een bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, van 25 miljoen euro.

In de eerste drie maanden van dit jaar steeg de omzet met 11 procent naar 536 miljoen euro, maar dit was volledig te danken aan de zwakke euro. Gecorrigeerd voor valuta-effecten daalde de omzet namelijk met 2,1 procent.

Het orderboek voor de komende 12 maanden daalde per ultimo maart met ruim 10 procent van 1,8 miljard naar 1,6 miljard euro. Bij gelijkblijvende valuta zou het orderboek zelfs 23,3 procent zijn teruggelopen.

Vooralsnog gaf Fugro geen outlook af voor 2015. Wel liet de bodemonderzoeker al weten te verwachten dat de olie- en gasmarkt voorlopig uitdagend blijft. Om die reden werkt Fugro ook aan het terugbrengen van de vloot, het personeelsbestand en de kosten. Vermoedelijk geeft de bodemonderzoeker bij de halfjaarcijfers wel een outlook af.

Op de middellange termijn streeft Fugro naar een marge op het bedrijfsresultaat (EBIT) in 2017 van 8 tot 12 procent, afhankelijk van de marktcondities. Analisten van Morgan Stanley houden er rekening mee dat Fugro deze margedoelstelling neerwaarts gaat bijstellen.

Fugro maakt de halfjaarcijfers donderdag voorbeurs bekend.

Op een groen Damrak noteerde het fonds woensdag in de middaghandel 0,3 procent lager op 18,98 euro.

Leren beleggen

Live koersen