Redactie ABM Financial News - Dinsdag 18 augustus 2015, 15:02 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag met een klein verlies van start. Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteerden rond de klok van drie uur tot 0,3 procent in het rood.

Voorbeurs bleek het aantal in aanbouw genomen huizen in juli met 0,2 procent gestegen. Daar stond evenwel tegenover dat het aantal afgegeven bouwvergunningen, die een indicatie geven van de toekomstige bouwontwikkeling, met maar liefst 16,3 procent daalden afgelopen maand.

Voor de rest van de dag is de beursagenda leeg. Morgen staan de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op de agenda. De markt zal uitkijken of er uit de notulen valt op te maken of de Fed geneigd is de rente in september te verhogen.

BNY Mellon ziet "voldoende reden" voor de Amerikaanse centrale bank om de rente "geleidelijk en met kleine stapjes" te verhogen. De bank rekent op een tweetal verhogingen van de rente voor het jaareinde.

Chinese zorgen
In Azië stond de Shanghai Composite vandaag met een verlies van 6,2 procent stevig onder druk vanwege zorgen onder beleggers over een verdere devaluatie van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Afgelopen week liet de Chinese centrale bank nog weten dat er "geen economische basis" bestond voor een verdere depreciatie van de eigen munt.

De daling van de yuan lijkt deze week inmiddels in een rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen na de devaluatie van vorige week, die een schokgolf op de financiële markten teweegbracht.

"Mensen halen hun geld uit China weg", concludeerde vermogensbeheerder Van Eerden van Aberfeld Asset Management, toevoegend dat Chinese beleggers het besef krijgen dat "de staat de beurs [in China] niet kan controleren".

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde verder in een rapport dat de wereldwijde groeivooruitzichten in gevaar kunnen komen door onder meer opgeblazen Chinese vastgoedprijzen, Amerikaanse renteverhogingen en een mogelijke Grexit. Vooralsnog houdt Moody's vast aan zijn groeiverwachting voor de grootste geïndustrialiseerde landen, de G20, van 2,7 procent voor het lopende jaar, oplopend tot drie procent in 2016. In 2014 bedroeg de groei nog 2,9 procent.

Het muntpaar euro/dollar daalde dinsdag 0,7 procent op 1,1033. Olie bleef dichtbij huis. De prijs voor een september-future op een vat West Texas Intermediate steeg met 0,1 procent naar 41,91 dollar, maar een vat Brent werd juist 0,1 procent goedkoper op 48,67 dollar.

Bedrijfsnieuws
The Home Depot stelde de verwachtingen voor dit jaar opwaarts bij na een sterk kwartaal als gevolg van onder meer het aanhoudende herstel van de Amerikaanse huizenmarkt. Afgelopen kwartaal boekte Home Depot een 4,3 procent hogere omzet van 24,8 miljard dollar. Dit leverde een nettowinst op van 2,2 miljard dollar, 9 procent meer dan de krap 2,1 miljard dollar een jaar eerder. Het fonds opent vermoedelijk 1,3 procent hoger.

In tegenstelling tot Home Depot gaf Wal-Mart juist een winstwaarschuwing af. Onder meer lagere vergoedingen voor farmaceutische producten en wisselkoersen drukken op de resultaten van de supermarktketen. Wal-Mart mikt voor 2015 op een winst per aandeel van 4,40 tot 4,70 dollar. Eerder rekende de supermarktketen nog op een bandbreedte van 4,70 tot 5,05 dollar.

Petrobras moet mogelijk een recordbedrag van zo’n 1,6 miljard dollar betalen vanwege de rol die het Braziliaanse staatsoliebedrijf speelde in een corruptieschandaal. Dit schreef persbureau Reuters dinsdag op basis van een bron. Naar verluidt bevindt het onderzoek zich nog in een vroeg stadium en zijn de schattingen over de hoogte van de boete "zeer pril". Werknemers van Petrobras maakten zich volgens Reuters schuldig aan het aannemen van steekpenningen van toeleveranciers, in ruil voor opdrachten.

Slotstanden
De S&P 500 index noteerde maandag 0,5 procent hoger op 2.102,44 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent naar 17.545,18 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,9 procent aan naar 5.091,70 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney