Redactie ABM Financial News - Maandag 10 augustus 2015, 15:03 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag met winst van start. Futures op de S&P 500 index, de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq noteerden circa een half uur voor opening tot 0,7 procent hoger.

Beleggers moeten het vandaag stellen met een vrijwel lege beursagenda. Dit geldt evenwel niet voor de rest van de week. Op dinsdag staan de groothandelsvoorraden op de rol, op woensdag gevolgd door de wekelijkse olievoorraden en het Federal Budget. Donderdag komen de Amerikaanse detailhandelsverkopen en bedrijfsvoorraden naar buiten, terwijl op vrijdag de producentenprijzen, de industriële productie en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan nog openbaar worden gemaakt.

Dit weekend kwamen uit China volgens economen van Nomura "zwakke" cijfers naar buiten. In juli daalde de export met 8,9 procent op jaarbasis, terwijl de import afnam met 8,6 procent. De inflatie kwam in juli uit op 1,6 procent op jaarbasis, terwijl de producentenprijzen in juli met 5,4 procent daalden.

Nomura voorziet dat de cijfers wijzen op grotere neerwaartse risico's voor de Chinese economie. De Shanghai Composite was niettemin uitblinker onder de Aziatische beurzen met een stijging van bijna vijf procent. Volgens marktanalisten op zakenzender CNBC anticipeerden beleggers op extra stimuleringsmaatregelen door de Chinese autoriteiten.

De euro/dollar werd maandag vlak verhandeld op 1,0954. Olie werd duurder, na fikse afstraffingen in de voorgaande weken. Een september-future op een vat West Texas Intermediate steeg een half procent naar 44,07 dollar en een vat Brent werd 1,2 procent duurder op 49,17 dollar.

Bedrijfsnieuws
Berkshire Hathaway heeft in het tweede kwartaal van 2015 flink minder winst geboekt. Het Amerikaanse investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 4,0 miljard dollar, circa 37 procent minder dan de 6,4 miljard dollar een jaar eerder.

Berkshire bracht daarnaast een overnamebod uit op Precision Castparts. Aandeelhouders van de toeleverancier van vliegtuigfabrikanten als Boeing en de energiesector kunnen een bod van 235 dollar per aandeel in contanten tegemoet zien. Het bestuur staat unaniem achter het ontvangen bod. Het aandeel Precision Castparts sloot vrijdag fractioneel hoger op 193,94 dollar per aandeel. Daarmee had de onderneming een marktkapitalisatie van 26,7 miljard dollar. Dit jaar noteert het aandeel evenwel bijna een vijfde lager. Als de overname slaagt dan is het de grootste in de geschiedenis van Berkshire Hathaway.

Sysco Corporation boekte in het afgelopen kwartaal een procent hogere omzet, maar zag de winst en het bedrijfsresultaat wel onder druk staan door hogere kosten. Topman Bill DeLaney was desalniettemin te spreken over het afgelopen jaar en vooral over het "bemoedigende" vierde kwartaal.

Luchtvaartmaatschappijen boekten het afgelopen kwartaal meer winst, waarbij vooral Noord-Amerikaanse maatschappijen het goed deden door consolidatie in de sector en lagere brandstofkosten. In totaal steeg de nettowinst van de 25 onderzochte luchtvaartmaatschappijen van 4.045 miljoen dollar naar 6.910 miljoen dollar.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde vrijdag 0,3 procent naar 2.077,57 punten, de Dow Jones index verloor eveneens 0,3 procent op 17.373,38 punten en de Nasdaq koerste 0,3 procent lager op 5.043,54 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney