Redactie ABM Financial News - Woensdag 26 augustus 2015, 14:59 uur

Wall Street gaat woensdag vermoedelijk flink hoger openen. Ruim een half uur voor de openinszoemer noteerden de futures op de Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq meer dan 2,5 procent in het groen.

Dinsdag leek Wall Street op weg naar een hoger slot, maar tegen het einde van de handelsdag werden de opgebouwde winsten ingeleverd en sloten de beurzen voor de zesde dag op rij in het rood.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus reageren beleggers momenteel met name op de berichtgeving uit het oosten. "Het spel draait nu om China, waarbij elke uitlating de koers bepaalt. Er wordt zeer emotioneel gereageerd en dat stelt de zenuwen op de proef," aldus Schutte, die rekent op een aanhoudend hoge volatiliteit.
Voorbeurs bleken de duurzame goederen in juli gestegen met 2,0 procent. In juni was er nog sprake van groei van 4,1 procent.

"De bedrijfsinvesteringen zijn weer aan het opkrabbelen van de impact van de dure dollar en de lage olieprijs", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.
Het is evenwel geen cijfer dat volgens Marey de Federal Reserve zal doen overhalen om in september de rente te verhogen. "Daarvoor zijn de inflatievooruitzichten te somber", zo meent de marktkenner. Wel vergroot het de kans dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar de rente zal verhogen in plaats van dit door te schuiven naar volgend jaar.

Donderdag staat de jaarlijkse monetaire conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda.

"Een renteverhoging ligt op tafel, al is het onzeker of de Fed [in september] effectief het startschot zal geven voor een verstrakking van het beleid", aldus analist Joke Mertens van KBC. Positief is daarbij volgens Mertens dat de inflatie in Amerika afgelopen maand aantrok. "De recente, forse daling van de olieprijs dreigt de inflatie de volgende maanden echter opnieuw omlaag te duwen", nuanceerde de analist.

De Chinese centrale bank kondigde dinsdag reeds aan om per vandaag zowel de beleningsrente als de depositorente met 25 basispunten te verlagen. "Een verwachte zet", aldus econoom Nick Kounis van ABN AMRO, die daaraan toevoegde dat "ze doen wat nodig is om het momentum te verbeteren".

"Ondanks de twijfels over hun betrouwbaarheid zullen ook de Chinese economische cijfers belangrijk blijven voor het marktsentiment", voorziet Mertens van KBC.

De euro/dollar werd woensdag meer dan een procent lager verhandeld op 1,1369. Later vanmiddag volgen nog de wekelijkse olievoorraden. De olieprijs stijgt in aanloop naar deze publicatie. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,8 procent naar 39,64 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent duurder op 43,45 dollar.

Bedrijfsnieuws

Oliedienstverlener Schlumberger bereikte een akkoord met sectorgenoot Cameron over een overname ter waarde van bijna 15 miljard dollar. Cameron lijkt circa 45 procent hoger te openen, terwijl Schlumberger bijna 2 procent zal inleveren.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor dinsdag 1,3 procent op 15.666,44 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,4 procent in op 1.867,61 punten en techbeurs Nasdaq koerste 0,4 procent in het rood op 4.506,49 punten.

Leren beleggen

Live koersen