Redactie ABM Financial News - Maandag 24 augustus 2015, 14:54 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag flink lager van start, nadat de afgelopen vier handelsdagen ook al resulteerden in stevige verliezen.

Futures op de Dow Jones index en de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening tot bijna 4 procent lager. Techbeurs Nasdaq lijkt zelfs 5 procent lager te openen. Ook in Europa en Azië stonden de aandelenmarkten vanochtend flink onder druk.

"Voor de enorme paniek op de beurzen worden diverse factoren genoemd, waarbij de economische terugval in China de belangrijkste is", concludeerde Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. De beleggingsstrateeg wees verder onder meer op druk op de grondstofprijzen, de naderende verkiezingen in Griekenland en de daarmee samenhangende verhoogde onzekerheid in de eurozone en de valutaoorlog die in meerdere opkomende landen van start is gegaan.

De Aziatische beurzen sloten maandag diep in het rood, waarbij de Shanghai Composite maar liefst 8,5 procent prijs gaf. De daling werd nog gedempt doordat bij een groot aantal individuele fondsen de handel werd opgeschort, omdat de verliezen opliepen tot tien procent. De autoriteiten probeerden voorbeurs tevergeefs het sentiment te sturen door pensioenfondsen, beheerd door lokale overheden, toestemming te verlenen om in aandelen te beleggen. Volgens zakenzender CNBC kunnen hiermee in potentie honderden miljarden yuans richting de aandelenmarkten stromen.

De euro/dollar steeg volgens analisten van Rabobank "fors door de sterk afgenomen kans dat de rente in de Verenigde Staten in september wordt verhoogd" door de Federal Reserve. Het muntpaar noteerde maandag 1,5 procent hoger op 1,1559. Rabobank verwacht echter dat de koers van het muntpaar over drie maanden weer op 1,10 staat en voor 12 maanden hanteert de bank als koersdoel 1,05.

De olieprijzen stonden opnieuw stevig onder druk. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 3,8 procent tot 38,91 dollar, terwijl Brent olie 3,9 procent goedkoper werd op 43,72 dollar.

Weekagenda
Een meevaller voorbeurs was de Chicago Fed index. Deze steeg op maandbasis van 0,07 procent negatief naar 0,34 procent positief in juli. Dit betekent dat de economie harder groeit dan het historische gemiddelde. Het driemaandelijkse gemiddelde kwam afgelopen maand uit op break-even.

Op dinsdag staat het consumentenvertrouwen in augustus op de rol. Woensdag volgen cijfers over de Amerikaanse duurzame goederen en op donderdag staan de Amerikaanse groeiramingen over het tweede kwartaal op de agenda. Cijfers over de ontwikkeling van de inflatie in Amerika vormen deze week het slotstuk.

Verder staat voor donderdag tot en met zaterdag de jaarlijkse bijeenkomst van de Fed in het Amerikaanse Jackson Hole op de agenda, waar volgens ABN AMRO "altijd interessante inzichten op monetair gebied gedeeld worden".

Slotstanden
De Dow Jones index daalde vrijdag 3,1 procent naar 16.459,75 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor 3,2 procent op 1.970,89 punten en technologiebeurs Nasdaq koerste 3,5 procent lager op 4.706,04 punten.

Leren beleggen

Live koersen