Redactie ABM Financial News - Maandag 24 augustus 2015, 13:11 uur

De aanhoudende onrust in China en de afgenomen kans dat de Federal Reserve al in september de rente verhoogt, zijn de belangrijkste redenen dat de euro op dit moment in waarde stijgt. Dit menen althans marktanalisten van Rabobank, die evenwel op langere termijn de dollar zien aansterken ten opzichte van de euro.

De euro is de voorgaande weken juist "per saldo fors" gedaald, mede door de Europese Centrale Bank dat maandelijks voor circa 60 miljard euro aan obligaties opkoopt. "Ook speelde de toegenomen angst op een Grexit een belangrijke rol", aldus Rabobank.

Dat de euro/dollar niet verder daalde, komt "waarschijnlijk" doordat de kans is toegenomen dat de Fed pas aan het eind van het jaar de rente gaat verhogen. Daarnaast speelt volgens Rabobank ook dat "door de nog relatief hoge volatiliteit, de euro/dollar niet volledig als funding currency in de carry trade wordt gebruikt".

De stijging van de euro/dollar zal volgens Rabobank van korte duur zijn. Voor over drie maanden mikt de bank op een euro/dollar van 1,10 en met een horizon van twaalf maanden rekenen de valutaspecialisten op 1,05.

Maandagmiddag noteerde de euro/dollar 0,8 procent hoger op 1,1489.

Leren beleggen

Live koersen